SzP: Vlada Srpske da stavi van snage izvještaj komisije za Srebrenicu

Savez za promjene zatražio je da Vlada Republike Srpske prije sjednice Kolegijuma Narodne skupštine, koja je zakazana za ponedjeljak, 23. juli, stavi van snage odluke Vlade iz 2004. godine o prihvatanju Izvještaja Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine, kao i da pripremi informaciju o razlozima za odbacivanje ovog izvještaja.

-Zasjedanje Narodne skupštine može uslijediti samo poslije stava Vlade koja je nadležna da izvještaj stavi van snage. Ako to Vlada ne uradi i ne pripremi informaciju za Narodnu skupštinu, ovaj poziv je u tom slučaju besmislen i upućen organu koji nije nadležan za odlučivanje- navode iz Saveza za promjene.

Iz ovog saveza upozoravaju "da je ovo veoma ozbiljna tema za Republiku Srpsku i da o ovakvim temama ne treba raspravljati pod pritiskom izbornih aktivnosti, već razumno i na osnovu čvrstih argumenata".

-Imajući u vidu značaj i ozbiljnost teme zbog koje je predsjednik Narodne skupštine Srpske sazvao sjednicu kolegijuma za ponedjeljak, šefovi poslaničkih klubova stranaka Saveza za promjene će se odazvati pozivu i pokušati da, zajedno sa drugim strankama, razumno i krajnje odgovorno donesemo odluku koja će biti u najboljem interesu Srpske- navode iz Saveza za promjene, prenose Nezavisne.

Iz Saveza podsjećaju da je "Izvještaj Komisije za Srebrenicu, zbog koje je posebnu sjednicu Narodne skupštine zatražio predsjednik Republike Milorad Dodik, usvojen kao rezultat presude Doma za ljudska prava, koji je obavezao tadašnju Vladu Republike Srpske, a ne Narodnu skupštinu da izvještaj usvoji".

Kolegijum Narodne skupštine Srpske u ponedjeljak, 23. jula, trebalo bi da utvrdi dnevni red i termin održavanja posebne sjednice parlamenta koju je zatražio predsjednik Srpske Milorad Dodik u vezi sa izvještajem Komisije za Srebrenicu o događajima u julu 1995. godine.

Posebnu sjednicu zatražio je predsjednik Republike sa jednom tačkom dnevnog reda - informacija o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik izjavio je ranije da će okupiti sve političke faktore u Srpskoj u namjeri da Narodna skupština zaduži Vladu da povuče i proglasi ništavnim svoj izvještaj o Srebrenici. On je tada napomenuo da se u tom dokumentu navode podaci koji nisu tačni i nisu potvrđeni ni u Haškom tribunalu, a koji federalna javnost smatra relevantnim.

-U Haškom tribunalu ima nekoliko presuda koje govore o 3.500 do 5.000 stradalih, a u izvještaju piše da ih je 8.700- rekao je Dodik.