Ministarstvo obećalo: Neće biti otkaza, višak prosvjetara biće raspoređen u druge škole

Dok neki direktori obrazovnih ustanova smatraju da će sve manje đaka u školama u RS dovesti do toga da neki prosvjetni radnici ostanu bez posla, nadležni iz Ministarstva prosvjete i kulture RS uvjeravaju da neće doći do toga, nego da će nastavnici koji budu višak biti preraspodijeljeni u druge škole.

Prema riječima Valentine Sovilj, predsjednice Aktiva direktora srednjih škola prijedorske regije, u njihovoj regiji biće nekoliko prosvjetnih radnika koji će biti tehnološki višak.

- Početkom avgusta trebalo bi da imamo tačan broj radnika koji su tehnološki višak, a onaj ko bude proglašen tehnološkim viškom će biti prioritet u slučaju da se uprazni radno mjesto gdje odgovora njegova diploma za zapošljavanje i on automatski, po zakonu, bez konkursa počinje da radi  - ističe Soviljeva za "Nezavisne".

Ona dodaje da je problem sa tehnološkim viškom izraženiji svake godine, jer je sve manje učenika.

Kako je rekla, zbog smanjenja broja odjeljenja i učenika na njihovoj regiji imaju prosvjetne radnike koji neće imati potpunu normu, a posebno je taj problem izražen u Gimnaziji u Gradišci.

- Nastojali smo da sve što se moglo časova u susjednim školama dopunimo kolegama - rekla je Soviljeva i dodala da se znalo dešavati da radnici rade i u više od pet škola da bi uspjeli sakupiti obaveznu normu od 20 časova.

Duško Đurić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Semberija, kazao je da trenutno u školama nemaju velikih oscilacija.

- Nemamo spoznaje da će neko ostati bez posla. Pronašli smo u drugim školama određen broj časova za te radnike, tako da bar zasad nismo planirali otpuštanja - kazao je Đurić.

Stevica Đogazović, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola prijedorske regije, ističe da u narednom periodu škole treba da dostave podatke o slobodnim radnim mjestima i radnicima kod kojih je došlo do potpunog gubitka norme, odnosno oni koji su tehnološki višak.

- Mislim da na našem području neće biti otpuštanja radnika. Možda će neke škole poput Poljoprivredne koje ove godine imaju dosta manje upisanih učenika imati profesore bez potpune norme - kazao je Ljuban Bajić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije i direktor Građevinske škole.

Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, prosvjete i kulture RS, kazao je da ima od ministra prosvjete i kulture RS čvrsto obećanje da u narednoj školskoj godini neće doći do otpuštanja radnika u prosvjeti.

- Uvjeravao me da neće biti tehnološkog viška radnika u smislu da neko ostaje bez posla - kazao je Gnjatić.

On je dodao da će određeni broj prosvjetnih radnika sigurno imati umanjenu normu.

- Upozorili smo nadležno ministarstvo da mora kao poslodavac da nađe posao svima, te možda je u ovom momentu prerano govoriti o tome, ali sigurno da ćemo polovinom avgusta imati i internije podatke - kazao je Gnjatić za "Nezavisne".

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS kazali su da se racionalizacija mreže škola radi svake četiri godine.

- S obzirom na to da je racionalizacija rađena prošle godine, ove godine neće biti zatvaranja škola. Ako se u nekoj školi pojavi višak zaposlenih, oni će biti preraspoređeni po drugim školama - tvrde iz resornog ministarstva.