U banjalučkim vrtićima u prosjeku po troje oboljelih od vodenih ospica

Da je u predškolskim ustanovama u Banjaluci posljednjih dana povećan broj mališana koji su oboljeli od vodenih ospica (varičela) posvjedočili su nam nadležni iz ovih ustanova, ali i roditelji mališana.

Naime, kako kažu i u privatnim i u državnim vrtićima, u svakom objektu uglavnom je u prosjeku po troje djece oboljelo od ospica. Ipak, ističu da situacija nije alarmantna.

- Maksimalno imamo po troje djece oboljele od vodenih ospica po objektima, iako je ovo period kada se vodene ospice javljaju - kazao je Sanjin Buzadžija, predsjednik Udruženja privatnih predškolskih ustanova RS.

Jelena Kurtinović, direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka, kazala je da u njihovim vrtićima imaju svakodnevo djecu koja su oboljela od vodenih ospica.

- Imali smo nekoliko slučajeva djece koja su oboljela od vodenih ospica, ali djeca se već polako vraćaju u vrtiće - kazala je Kurtinovićeva za "Nezavisne".

Dodala je da ukoliko se poveća broj oboljele djece, onda se preduzimaju preventivne mjere.

- Roditelje smo upozorili da djecu koja imaju vodene ospice ne smiju dovoditi u vrtić sve dok se ne izliječe, kako ne bi zarazili druge - pojasnila je Kurtinovićeva.

Sandra V. iz Banjaluke kazala je da je njen sin dobio ospice, te da je prvih dana imao visoku temperaturu.

- Do sada su u njegovoj grupi u vrtiću svi imali ospice - kazala je ona.

Iz Doma zdravlja Banjaluka ističu da nije povećan broj oboljelih od vodenih ospica, te da su ospice relativno česta virusna zarazna bolest, koja se najčešće pojavljuje kod djece između četiri i sedam godina, a rjeđe kod odraslih.

Tagovi: