Načelnici i direktori državnih preduzeća RS osnovali osiguravajuće društvo

Načelnici Prnjavora i Čelinca Darko Tomaš i Momčilo Zeljković, direktorica „Elektrokrajine“ Seka Kuzmanović, direktor Banjalučke berze Milan Božić, bivši direktor „Aura osiguranja“ Miodrag Čoprka su, između ostalih, osnivači novog osiguravajućeg društva „Premium Invest osiguranje”. Milionski osnivački kapital već je uplaćen i samo se još čeka dozvola Agencije za osiguranje RS, otkriva poslovni portal CAPITAL.

Novo osiguravajuće društvo u RS „Premium Invest osiguranje“ ima čak 53 akcionara, a među njima su i brojna imena poznata javnosti. Osnivačka skupština održana je prošle sedmice, ali već je izbio pravi rat između akcionara koji se međusobno optužuju za prevaru.

Pored već nabrojanih, odluku da novac ulože u novo osiguravajuće donijeli su i finansijski direktor „Elektrokrajine“ Rodoljub Topić, direktor Centralnog registra za hartije od vrijednosti i član Upravnog odbora Agencije za bankarstvo RS Bratoljub Radulović, kao i pomoćnik generalnog direktora za nemedicinske poslove Univerzitetskog kliničkog centra RS Aleksandar Todorović.

Direktorica „Elektrokrajine“ Seka Kuzmanović potvrdila je za CAPITAL da u novoosnovanom društvu ima dva odsto akcija.

- S obzirom na to da ću za godinu dana u penziju, ovo je investicija za taj period, ukoliko bude nekog prihoda - kazala je Kuzmanović.

U ekskluzivnom društvu državnih direktora i načelnika su i direktorica Šumskog gazdinstva „Vrbanja“ Kotor Varoš Daliborka Damjanović-Kerezović, bivši izvršni direktor Banke Srpske Dejan Radmanović, supruga bivšeg direktora Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) RS Gorana Kljajčina – Gordana Golić Kljajčin.

„Aura“ osnovala „Credis“, a „Credis“ „Premium Invest osiguranje“

Osim dobro poznatih imena akcionara, zanimljivo je i kako je došlo do osnivanja ovog osiguravajućeg društava.

Kako saznajemo inicijatori osnivanja novog društva su bivši članovi uprave „Aura osiguranja“ Saša Vučenović, Miodrag Čoprka, Bojan Burazor i Igor Mišić.

Oni su prethodno, krajem 2016. godine, zajedno sa „Aura osiguranjem“ i još nekoliko fizičkih lica, osnovali Mikrokreditno društvo „Credis“.

Nakon što je krajem aprila ove godine došlo do prekida saradnje između člana uprave „Aure“ Saše Vučenovića i vlasnika „Aura osiguranja“ Zorana Tunjića, jedan broj zaposlenih sa Vučenovićem počinje da lobira kod akcionara „Credis“ da se osnuje novo osiguravajuće društvo, koje bi bilo direktna konkurencija „Aura osiguranju“.

Vučenović i drugi akcionari „Credisa“ uspijevaju, suprotno stavu najvećeg pojedinačnog akcionara „Aure“ skupiti natpolovičnu većinu na Skupštini akcionara i donijeti odluku da „Credis“ postane jedan od osnivača „Premium Invest osiguranja“. Oštra polemika na Skupštini akcionara mikrokreditnog društva i protivljenje „Aura osiguranja“ i druga dva mala akcionara koji zajedno imaju oko 40 odsto akcija nisu urodila plodom, jer su protiv sebe imali većinu od 60 odsto akcija koje drže 10 fizičkih lica.

Prema saznanjima CAPITAL-a, ovo je dovelo do „rata“ na relaciji „Aura“ – bivša uprava. Nakon što su uspjeli na svoju stranu da pridobiju većinu ostalih akcionara „Credisa“ i osnuju novo osiguravajuće društvo, bivši članovi uprave „Aure“ krenuli su u „napad“ i na kadrove svoje bivše kuće.

Direktor Banjalučke berze Milan Božić takođe je potvrdio da je akcionar novog društva, kao i MKD „Credis“, ali nije želio da komentariše informacije o sukobima akcionara.

Sve ovo u „Auri“ doživljavaju kao otvoren napad na njih, iako su, kako tvrde, oni bili ti koji su najviše uložili u osnivanje „Credisa“ i dali svu podršku u radu.

- ’Aura’ je MKD „Credis“ na raspolaganje dala opremu, prostor, automobile. „Credis“ je radio u našoj kompletnoj prodajnoj mreži, a nakon što je naša bivša uprava sa većinom ostalih akcionara MKD „Credis“ osnovala osiguravajuće društvo, krenuli su u „napad“ na našu mrežu. Nude saradnju našim radnicima i saradnicima i na sve načine pokušavaju da nas oslabe - kažu u ovom osiguravajućem društvu.

Komentar bivše uprave „Aure“ nismo uspjeli dobiti, akcionari novoosnovanog društva sa kojima smo uspjeli stupiti u kontakt potvrđuju da su iz različitih razloga učestvovali u osnivanju „Premium invest osiguranja“, ali u sukob bivše i sadašnje uprave „Aure“ nisu željeli da se miješaju.

Optužbe pljušte sa obe strane. Osnivači „Premium invest osiguranja“ optužuju „Auru“ da im je iz svojih kancelarija uklonila i sakrila svu poslovnu dokumentaciju od MKD „Credis“, a iz „Aure“ odgovaraju da ne postoji nikakav ugovor o zakupu tih poslovnih prostorija. Većinski akcionari MKD „Credisa“ prijete tužbom, a iz „Aure“ pozivaju Agenciju za bankarstvo RS da provjeri poslovanje mikrokreditnog društva i izvrši uvid u njihovu poslovnu dokumentaciju. Iznose se i sumnje u legalnosti uplaćivanja osnivačkog uloga u banci za „Premium invest osiguranja“.

 

Tagovi: