Izborni poraz razbija klimave političke saveze u Republici Srpskoj

Opstanak dvije najveće političke koalicije u Republici Srpskoj direktno zavisi od rezultata predstojećih opštih izbora, tvrde analitičari.

Iako se iz oba politička bloka u javnost šalju slike navodno neraskidivog jedinstva i spremnosti na žrtvu kako bi se pobijedili politički suparnici, potezi pojedinih članica vladajućeg i opozicinog političkog saveza u RS govore sasvim suprotno.

O nesporazumima koji postoje u najdugovječnijoj političkoj koaliciji u Srpskoj, koju čine SNSD, DNS i SP, uoči svakih izbora pojavljuju se brojne spekulacije. Najviše povoda za priče o tome kako kod vladajućih nije sve idilično daju postupci stranke Marka Pavića, koja je u proteklih godinu dana ušla u tri ozbiljna sukoba s koalicionim partnerima po različitim pitanjima.

Prvi jasan signal da u vladajućoj koaliciji nije baš sve „potaman“ pojavio se u maju prošle godine, kada je Vlada RS, odnosno njen dio koji čine kadrovi SNSD i SP namjeravala da većinski paket akcija Rudnika željezne rude „Ljubija“ proda firmi u vlasništvu kontroverznog ruskog biznismena Evgenija Zotova. Zbog žestokog protivljenja DNS toj namjeri planirani posao sa Zotovim nije dobio podršku u Narodnoj skupštini RS. Lider DNS Marko Pavić u izjavama je tada otvoreno poručivao da bi prodaja „Ljubije“ navedenom ruskom biznismenu ozbiljno ugrozila dalji opstanak najdugovječnije političke koalicije na ovim prostorima.

Sljedeća neuralgična tačka u odnosima SNSD i DNS nastala je sredinom aprila ove godine, kada je Pavićeva stranka izdala saopštenje za javnost povodom slučaja tragično stradalog Davida Dragičevića, a koje je potpuno odudaralo od zvaničnog stava SNSD o tom pitanju. U navedenom saopštenju DNS je nadležne institucije prozivao zbog neprofesionalne istrage, a od odgovornih pojedinaca tražili su ostavke. Sukob je izglađen na nedavnoj sjednici Narodne skupštine RS, kada su poslanici DNS zauzeli isti stav o slučaju „Dragičević“ kao i njihovi partneri iz SNSD i SP.

Posljednji sukob na relaciji SNSD-DNS nastao je prije nekoliko dana, kada je iz Pavićeve stranke ponovo poslato saopštenje za javnost u kojem se pojedinci iz SNSD, konkretno poslanik te stranke u Narodnoj skupštini RS Srđan Milović, prozivaju kao krivci za moguće narušavanje odnosa u vladajućoj koaliciji.

Član Glavnog odbora SNSD Rajko Vasić za Srpskainfo kaže da vjeruje da je vladajuća koalicija u Srpskoj i dalje stabilna, uprkos navedenim nesuglasicama.

– U politici nema ljubavi već samo interesa. Poznato je da male stranke izvlače korist iz koalicije sa većim partnerima, pa je tako DNS dobio mnogo više od koalicije s nama nego što je obrnuto – kaže Vasić, prenosi Srpska info.

Politički analitičar Radomir Nešković smatra da od rezultata predstojećih izbora mnogo više zavisi opstanak opozicionog Saveza za promjene nego koalicije SNSD-DNS-SP.

– Vladajuća koalicija je stabilnija iz prostog razloga što nijedna od te tri stranke nema unutrašnjih previranja kakva su vidljiva u vodećoj opozicionoj partiji. Mislim da SzP ima mnogo veće šanse za raspad u slučaju lošeg izbornog rezultata nego što je to slučaj s vladajućom koalicijom – smatra Nešković.

Trzavice u opoziciji

Da ni u opozicionom Savezu za promjene ne cvjetaju ruže, uprkos deklarativnom jedinstvu, najbolje su pokazale ranije otvorene prijetnje NDP da će napustiti opozicioni savez i prije izbora ukoliko ne bude utvrđen raspored budućih funkcija na najvažnijim pozicijama u RS i BiH.

Pojedini funkcioneri NDP takođe su govorili o mogućnosti predizbornog ili postizbornog koaliranja s drugim političkim opcijama i formiranju tzv. trećeg bloka.

Tagovi: