Za dojavu rezultata utakmice prevaranti preko Fejsbuka uzimali najmanje 200 KM

Proteklih dana građani su češće prijavljivali prevare preko društvenih mreža, koje su se uglavnom odnosile na rezulatate sportskih mečeva, a za informacije o navodnim rezultatima, prevaranti su od građana uzimali i do 200 KM.

- Građani su dovođeni u zabludu i prevareni tako što su putem društevnih mreža, stupali u kontakt sa osobama koje su napravile lažni profil i tvrdile da imaju dojavu o ishodu sportskih mečeva, uz pozivanje da se obrate zainteresovani koji žele na brzinu da zarade velike svote novca – saopšteno je iz banjalučke policije.

Onima koji bi im se javili osumnjičeni su obećavali da će im dostaviti konačan rezultat o ishodu utakmice, ali su najprije morali uplatiti dio novca. Ako bi se rezultat podudario sa onim što su prevaranti obećali, tražili su još novca uz obećanje da će poslati rezultate i sljedećih utakmica.

Ako bi „promašili“ ishod utakmice, prevarenom bi blokirali pristup profilu ili ga i dalje održavali u zabludi da će dobiti novac nakon sljedeće uplate.

Na ovim lažnim Fejsbuk profilima uglavnom se nalaze fotografije velikih svota novca i tiketa sportskih kladionica, upozorava policija. Prevaranti su, takođe, Fejsbuk profile ljudi koji su im se javili koristili za reklamu, na šta oštećeni pristaje u nadi da će zaraditi na ime korišćenja profila i buduće zarade na klađenju, što se ne realizuje.

- Osumnjičeni su na opisani način ostavrili značajnu imovinsku korist jer su novac dobijali od oštećenih lica u iznosu od najmanje 200 KM po jednoj uplati, gdje bi nakon izvršene prevare gasili profile, a nakon određenog vremena otvarali nove lažne naloge te na taj način ponovili krivično djelo – kažu u policiji.

Policijska uprava Banjaluka intenzivno radi na spriječavanju i rasvjetljavanju ovih krivičnih djela, a poziva građane da ukoliko su bili žrtve prevare na sličan način, to prijave u najbližu policijsku stanici ili na besplatan broj 122.

Ž. J.