Francuska prvi finalista Svjetskog prvenstva u Rusiji

Fudbalska reprezentacija Francuske plasirala se u finale Svjetskog prvenstva u Rusiji. Francuzi su u polufinalu savladali reprezentaciju Belgije sa 1:0 i u finalu će igrati protiv boljeg iz susreta Hrvatske i Engleske.

Prvu priliku na utakmici imala je Belgija u 16. minuti. Eden Azar je promašio zicer šutiravši sa peterca. Lopta je prozujala kraj desne stative. U 22. minuti zaprijetio je Tobi Aldervajlerd udarcem sa nekih osam metara ali se golman Francuske, Hugo Ljoris bacio u pravu stranu i sjajno odbranio. Njbolju priliku za Francusku u prvom poluvremenu imao je Bendžamin Favard u 40. minuti. Sa desne strane se dobro ubacio i šutirao ali je golman Belgije, Tibo Kurtoa dobro intervenisao.

Na početku drugog poluvremena, tačnije u 51. minuti, Trikolori su poveli sa 1:0. Samuel Umtiti je najviše skočio nakon kornera kojeg je izveo Antoan Grizman i pospremio loptu u mrežu. Belgija je mogla do izjednačenja u 65. minuti. Maruan Felaini je ispratio centaršut i šutirao glavom ali je lopta prošla za dlaku pokraj desne stative. Belgija je pokušavala do kraja utakmice stići do izjednačenja ali nije uspjela pa je rezultat ostao 1:0 u korist reprezentacije Francuske koja će u finalu igrati protiv boljeg iz susreta Hrvatske i Engleske.

Istorija

Fudbalska reprezentacija Francuske osnovana je 1904. godine i jedna je od osam reprezentacija kojoj je uspjelo da bude Svjetski prvak kada je bila domaćini. Francuskoj je to uspjelo na Svjetskom prvenstvu 1998. godine. Na prošlom Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine Francuzi su izgubili u četvrtfinalu od Njemačke s 1:0.

Belgija je svoju prvu utakmicu odigrala 1. maja 1904. godine u Briselu baš protiv protiv Francuske. Najveći uspjeh Belgije na međunarodnoj sceni je četvrto mjesto na Svjetskom prvenstvu 1986. godine. Na prošlom Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine Belgija je izgubila u četvrtfinalu od reprezentacije Argentine s 1:0.

M. L.