Sud odbacio tužbu Željke Cvijanović: Kritika nije kleveta

Okružni sud u Banjaluci odbacio je žalbu premijerke Željke Cvijanović i potvrdio prvostepenu presudu Osnovnog suda da šef Kluba poslanika SDS Aleksandra Pandurević i BN TV nisu oklevetali premijerku, narušili njen ugled i nanijeli joj duševnu bol, kao što je tvrdila u tužbi.

Odbačen je zahtjev Cvijanovićeve da joj se na ime duševnog bola plati 5. 200 KM. Cvijanovićeva je obavezana da Pandurevićevoj i RTV BN nadoknadi sudske troškove u iznosu od 1544,40 KM.

Razlog Cvijanovićeve tužbe je Zakon o zaštiti potrošača BiH koji je u Parlamentu BiH usvojen na prijedlog SDS-a, a kojim se zabranjuju krediti u švajcarcima, i izjava Pandurevićeve da je ''je Vlada RS morala izmijeniti Zakon o obligacionim odnosima i zaštititi korisnike kredita u švajcarcima, te da je 13 ljudi izvršilo samoubistvo zbog toga i da je njihova duša u rukama Željke Cvijanović''. Zbog ovih riječi i priloga na BN televiziji, premijerka je posjetila psihijatra jer je, kako se navodi u obrazloženju presude ''bila uznemirena i neraspoložena par dana''.
Sud je ocijenio da se ne radi o kleveti nego o mišljenju, a da je tužiteljica (Cvijanovićeva) kao javna ličnost podložna kritici, komentarima i osudi javnosti, prenosi BN TV.
Ovo je peta tužba koju su protiv šefa Kluba poslanika SDS Aleksandre Pandurević izgubili funkcioneri SNSD-a, a ukupna iznos koji su u raznim tužbama potraživali je 160.200 KM. U tri tužbe drugooptužena je bila BN TV jer, kako se ispostavilo, nije cenzurisala kritike vlasti.