Švedska golom iz jedanaesterca savladala Južnu Koreju

Fudbaleri Švedske osvojili su prve bodove na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, nakon što su savladali Južnu Koreju minimalnim rezultatom. Pobjedu Šveđanima donio je Grankvist udarcem sa bijele tačke u 65. minutu.

Kao što se i očekivalo meč između Švedske i Južne Koreje počeo je tvrdo, bez nekih većih uzbuđenja, a tako je ostalo i do samog kraja, kada je završen rezultatom 

Prvu pravu priliku na utakmici imao je Švedski napadač Markus Berg u 20. minutu susreta. U situaciji jedan na jedan sa golmanom šutirao je snažno po sredini gola ali je golman Južne Koreje Hjun Vo Čo odbranio šut.

U 29. minutu još jedna šansa za Markusa Berga, koji je nakon kornera došao do lopte ali je njegov šut izblokiran. Do kraja poluvremena nije bilo više uzbuđenja.

Na početku drugog poluvremena, tačnije u 49. minutu Emil Forsberg je šutirao sa vrha šesnaesterca ali je njegov šut otišao preko gola. Najbolju priliku za Južnu Koreju imao je u 52. minutu Ju Seol Ko koji je šutirao sa nekih 12 metara ali je lopta prozujala pored stative.

U 65. minutu Šveđani su došli do vodstva. Andreas Grankvist je pogodio iz penala. Penalu je po drugi put prethodila VAR tehnologija, sudija je gledao usporeni snimak i poslije toga pokazao na jedanaesterac.

Ovom utakmicom završeno je prvo kolo u grupi F, a Švedska i Meksiko dijele prvo mjesto sa po tri boda, dok su Njemačka i Južna Koreja bez bodova.

Švedska sljedeću utakmicu igra protiv Njemačke u subotu, dok se isti dan sastaju Južna Koreja i Meksiko.

M. L.