Gluhaković otkrio cijene goriva nakon pojeftinjenja

Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma RS-a, naglasio je da je na pojedinim benzinskim pumpama u ovom bh. entitetu već juče pojeftinilo gorivo. Sa pojeftinjenjem, cijene goriva će se kretati od 2,11 do 2,29 maraka, objasnio je Gluhaković, prenosi N1.

Istakao je da Vlada RS samo u vanrednim situacijama može regulisati cijene goriva.

 Tvrdi da ne postoji dogovoranje cijena među distributerima.

"Analizirali smo kretanje cijena goriva od 2011. do 2018. godine. Vrh je bio 2012. godine kada je cijena goriva bila 2,62 KM po litri. Najmanja cijena je bila 2016. godine kada je jedna litra koštala 2,42 KM", rekao je.

Naglasio je da je u cijelom RS-u samo su na četiri lokacije bile blokade saobraćaja od strane nezadovoljnih građana.

Obznanio je da će inicirati sastanak sa Mirkom Šarovićem, ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Zlatanom Vujanovićem, ministrom trgovine FBiH, kako bi se rješio ovaj problem.

Smatra da bi cijene goriva bile manje kada bi i distributeri u FBiH kupovali naftu iz rafinerije u Brodu čime bi se "njeni kapaciteti povećali da 2,5 miliona litara", što nije trenutno slučaj.

"Umjesto toga, oni kupuju naftu iz inostranstva", kazao je Gluhaković.

Ukazao je da će se svakih 15 dana pratiti kretanje cijena nafte u RS-u, i da će svakih 30 dana Vlada RS biti o tome obaviještavana, prenosi N1.