Džakula: Brčko ne zaslužuje prihode koje ima na štetu RS i FBiH

Miro Džakula, direktor Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, rekao je da je Brčko distrikt siva zona i da se u rješavanje problema koji tamo postoje moraju uključiti svi.

Navodeći da od deset firmi za koje zbog malverzacija ode izvještaj u Tužilaštvo BiH, sedam dolazi iz Brčko distrikta, Džakula kaže da taj distrikt mora dijeliti sudbinu entiteta, pitajući se zašto tamo još nema fiskalnih kasa. Brčko distrikt je jedino područje u BiH gdje ne možete dobiti fiskalni račun za kupljenu robu ili primljene usluge.

"Brčko distrikt je grad od oko 80.000 ljudi, a potroši godišnje oko 160 miliona KM i to bi trebalo da bude pokazatelj svima u BiH, uključujući i međunarodnu zajednicu, da bi tu trebalo nešto raditi", rekao je Džakula i dodao da Brčko ne zaslužuje 3,55 odsto prihoda od indirektnih poreza.

Odlukom visokog predstavnika Brčko distrikt je dobio koeficijent krajnje potrošnje 3,55 posto. Krajnja potrošnja u Brčko distriktu po osnovu PDV prijava kreće se od 2,94 do 3,17 posto maksimalno, što znači da oko 0,50 posto prihoda po krajnjoj potrošnji gube Federacija BiH i Republika Srpska.

U intervjuu za Nezavisne novine Džakula je rekao da je UIO BiH za prvih pet mjeseci naplatila dvije milijarde i 949 miliona KM, ima rast bruto prihoda od 9,3 odstoo i neto prihoda od 9,1 odsto  i to je znatno više od rasta BDP-a.

“BDP u BiH raste okvirno 2,8 do 3,2 posto, a prihodi za prvih pet mjeseci za oko 9,3 posto u bruto iznosu. Razlika jeste u tome što UIO radi kvalitetnije svoj dio posla nego što se to ranije radilo. Uveli smo brojna pojednostavljenja za carinske obveznike, ponudili nove usluge za PDV obveznike. S druge strane, bolji partnerski odnosi sa svima, saradnja sa Tužilaštvom BiH, SIPA, Graničnom policijom..., opredijelili su sve one koji nisu plaćali javne prihode da počnu to plaćati i da poštivajući zakone u BiH izvršavaju svoje obaveze”, rekao je Džakula.

Džakula nije htio da komentariše činjenicu da se na posebnom podračunu jedinstvenog računa nalazi više od sto miliona KM, koji još nisu raspoređeni korisnicima jer vlade RS i FBiH ne mogu da se dogovore.

“Nije moje da to komentarišem. Znam samo da ovakvo stanje otežava rad svima”, rekao je Džakula.

Elektronske prijave

Od iduće godine PDV i akcizne prijave će se podnositi isključivo elektronski, a od 50.000 obveznika, do sada se za elektronsku komunikaciju sa UIO registrovalo 4.327 obveznika. Džakula je istakao da za registraciju ima još šest mjeseci i pozvao je obveznike koji to još nisu, da se registruju na portalu E-porezi kod UIO. Nove usluge su ponudili obveznicima kako bi im olakšali ispunjavanje obaveza i smanjili troškove.

Akcize na cigarete

Džakula je rekao da je činjenica da će se konstantnim povećanjem akcize na cigarete znatno smanjiti potražnja i prihodi po tom osnovu, a da će se zbog povećanja akcize ići u crnu zonu jer će oni koji puše tražiti jeftiniji način da sebi pruže to zadovoljstvo.

“Kada se vodi odgovorna politika, ona se mora voditi na način da se zaštite interesi domaće privrede i svih građana BiH. Mi smo sa EU potpisali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a trgovinski dio tog sporazuma predviđao je da će nam gotovo svi proizvodi porijeklom iz EU 2014. godine biti oslobođeni plaćanja svih carinskih taksi. Koliko je to dobro za ekonomiju BiH nije moje da procjenjujem, ali znam da BiH po tom osnovu na godišnjem nivou gubi 200 do 300 miliona KM prihoda po osnovu carina.