Evo kako da uštedite novac iako imate malu platu

Štednju učinite dijelom svog života, bez obzira kolika su vam primanja. Ovi savjeti će vam sigurno pomoći.

1. Kod tebe ili kod mene?

Naš prvi savjet za jednostavnu štednju: pozovi prijatelje kod sebe. Osim što nećeš potrošiti toliko novca kao u kafiću, mnogo je udobnije nego većina glasnih i zadimljenih lokala.

2. Kovanica trik

Ne, to nije mađioničarski trik, ali će učiniti čuda za tvoj novčanik. Dakle, svaki put kad ti u ruke dođe kovanica od 1, 2 ili 5 KM stavi je na stranu i kasnije u kasicu. Iznenadićes se kad otvoriš kasicu ako ti bude neka frka.

3. Minimalizam

Ono što je trenutano popularno u drugim područjima života, možeš lako iskoristiti i na finansije. Sigurno ti je poznato sljedeće: ulaziš u kupatilo, a gomila kozmetičkih proizvoda zabljesne te već pri ulasku. S time je sada kraj! Kupuj kozmetičke proizvode komad po komad i iskreno se zapitaj koliko ih često koristiš i da li su ti baš svi neophodni? Kad si ih posljednji put koristila? Videćeš kako će se broj smanjiti. Manje je više! A to vredi i za sve ostalo od odjeće… Jer, da, gomilamo čak i hranu pa na kraju i dio nje završi u đubretu.

4. Samo keš

Podigni novac sa bankomata – jednom nedeljno – i to svotu koju možeš da potrošiš te nedjelje. Karticu skloni potom u fioku. Zapisuj sve svoje izdatke. Vidjećeš kako će se potrošnja smanjiti.

5. Zbogom, kupovino iz frustracije

To zaboravi! Zašto? Kad si frustrirana zbog nečega i ideš u kupovinu, onda najčešće sumanuto trošiš – jer se time tešiš i nagrađuješ. To nikako nije dobro – niti za novčanik, niti za tvoje živce.

6. 7 dana i 10-minutno pravilo

Kad želiš nešto da kupiš, nemoj to odmah da uradiš, nego pusti da prođe malo vremena i gledaj druge stvari po prodavnici 10-ak minuta. Ako još uvijek baš jako želiš tu stvar, onda odmah na kasu! Ako si nesigurna, bolje se zaustavi. Dobro razmisli. Posebno kada je riječ o većim investicijama – neka prođe sedam dana da dobro razmizliš. Kod kuće – ne u prodavnici.

7. Trik s kovertom

Ovo je vrlo jednostavan, ali superučinkovit trik. Odredi tačno koliko možeš da potrošiš za mjesec dana. Stavi tu svotu u kovertu i vadi novac kada je potreban. I nema varanja!

8. Bez pritiska

Kad smo u žurbi i pod pritiskom idemo u kupovinu, obično nam u kolicima završi nešto neplanirano. Nikada nemoj da ideš u kupovinu ako negdje žuriš i ako nemaš vremena – u tim slučajevima kupuje se jedino ono najnužnije.

9. Dalje ruke od onlajn kupovine

Klik ovdje, klik tamo i ode pola plate! Tako je jednostavno kupovati putem Interneta – upravo zato nemoj to da radiš! Imaj na umu šta ti je zaista potrebno. Još jedan praktični dodatak: nema troškova poštarine, čekanja i puta do pošte.

10. Male stvari… …čine život srećnim

I upravo je štednja na velikim stvarima bolja. Napravi spisak velikih stvari koje želiš i jednom godišnje priušti sebi jednu.

Alo

Tagovi: