Udarna grupa o migrantima: Prioritetno riješiti zaštitu državne granice

U Tužilaštvu BiH održan je sastanak Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organizovanih ilegalnih migracija u BiH na kojem je istaknuta potreba za prioritetnim riješavanjem zaštite državne granice.

Sastanak je održan na poziv Gordane Tadić, glavnog tužioca, koja je i rukovodilac Udarne grupe, a razgovarano je o aktuelnim dešavanjima vezanima za situaciju sa migrantima koji borave na području BiH.

Učesnici su  pored zaštite državne granice ustvrdili da treba unaprijediti  zakonske regulative u svezi postupanja sa tražiocima međunarodne zaštite, kao i što hitnijeg potpisivanja sporazuma o readmisiji sa zemljama regije i okruženja, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Na sastanku su, osim članova Udarne grupe, učestvovali rukovodioci i zvaničnici policijskih i bezbjednosnih agencija sa nivoa BiH, entiteta i Brčko Distrikta BiH, kao i predstavnici međunarodnih organizacija.

U saopštenju je navedeno da su učesnici sastanka razgovarali o strateškim aktivnostima koje je definisala BiH kao i spremnosti institucija za riješavanje problema veznih za povećan broj migranata u BiH, svako u okviru svojih nadležnosti, a u zajedničkoj koordinaciji.

Osim toga, razgovarano je o procesu postupanja sa migrantima, te sudjelovanju institucija u aktivnostima u pogledu njihove evidencije,  sigurnosnih provjera, humanitarne i zdravstvene zaštite, kao i ostalih potrebnih aktivnosti, a u skladu sa međunarodnim standardima i domaćim zakonodavstvom.

Sudionici sastanka razgovarali su i o sigurnosnoj situaciji u BiH, kako u pogledu zaštite sigurnosti migranata, tako i građana BiH.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici relevantnih međunarodnih institucija i organizacija, koje su uključene u riješavanje pitanja migracija i azila.