Baka Mara puna života i u desetoj deceniji

Mara Gaćinović iz Nevesinja nedavno je proslavila 99. rođendan i najstarija je stanovnica ove opštine.

Baka Mara, iako je zakoračila u stotu godinu života, o svemu priča razumno i sa osmjehom, a istorijske događaje prepričava kroz deseterce i narodnu poeziju.

Cijeli životni vijek provela je u zaseoku Kljen, gdje je odgojila sedam sinova, a danas ima sedam unuka i osam praunuka. Starica misli da su za njenu dugovječnost zaslužni geni, jer joj je i majka živjela više od stotinu godina, ali i zdrava hrana.

"Nikad nisam pojela paštetu, niti šta iz konzerve. Nisam jela ni kupovni sir, kajmak, mlijeko. Sve domaće. Voda je ovdje zdrava. Rijetko sam išla ljekarima, jer me zdravlje služilo, a jedino malo slabije čujem ",objašnjava Mara. Pošto dobro vidi vrijeme skraćuje pletenjem, a i danas ode u kuhinju, prije svega da napravi pitu.

Rado priča o prošlim vremenima, a sjeća se velikih poplava u njenom kraju 1934. godine i atentata na Kralja Aleksandara u Francuskoj.

Foto Dubravka Čolović/RAS Srbija

"Obećali su da će me voditi kad se završi most u Zovom Dolu. Davnih godina voda je odnjela most, a svatovi su jedva uspjeli da dovedu mladu. Samo je jedan konjanik sa konjem prešao po mladu", pripovjeda ova starica.

Baka Mara je ponosna na porodicu Gaćinović, koja je dala mnogo učenih i poznatih ljudi.

"Pop Jovan iz naše porodice je bio najpismeniji Nevesinjac koji je za vrijeme ustanka protiv Turaka slao pisma knjazu Nikoli u Crnu Goru. Vladimir je bio poznati ljekar, koji je škole izučio u Beču, a potom liječio narod u Nevesinju i šire", objašnjava ona.

Starica se prisjeća kako je držala zdravice na slavljima, a govorila je i na sahranama.

Iako duboko u desetoj deceniji života i sad prati aktuelna dešavanja, a zbog mečeva Novaka Đokovića znala se ustajati i u toku noći.

"Žao mi je što sad nije najbolji", kaže tiho baka Mara. Na pitanje koji su glavni gradovi evropskih zemalja starica nepogrešivo nabraja jednu po jednu zemlju i njihove prestonice.

Priznaje da joj je sad najteže što je selo opustjelo.

"Ima nekoliko muških i ja među njima. To mi je sad ko pustinja, kad se sjetim koliko je čeljadi nekad bilo, a sad gledam s kim ću progovoriti", priča ova starica.

Srećna je što joj potomci žive lagodnije od nje, što je posjećuju, a i sad je spremna da ih posavjetuje, ako će poslušati.

"Današnja omladina živi gospodski. Tašnu pod ruku, telefon u ruku i bez velikih obaveza. U moje vrijeme smo po čitav dan čuvali stoku, radili u polju, ali smo bili srećni i zadovoljni", kaže najstarija Nevesinjka.

Škola da se nazove po Labalu

U kuću Gaćinovića često je svraćao dobrotvor Mihajlo Labalo, a baka Mara smatra da bi se škola ili druga ustanova u Nevesinju trebala nositi njegovo ime.

(srpskainfo.com)