Alijagić i u Hrvatskoj izgubio milionski spor protiv Republike Srpske

Vlasnik predratne bravarske radnje u Trebinju Salih Alijagić poražen je i na sudu u Hrvatskoj u posljednjem pokušaju da od Republike Srpske u maratonskim sudskim sporovima naplati desetine miliona maraka za oduzimanje nepostojećih "srebrnih elektroda", saznaje portal "Kapital".

Odluku Opštinskog suda u Dubrovniku, koji je 2016. godine priznao presudu Osnovnog suda u Trebinju po kojoj Republika Srpska treba da mu isplati više od šest miliona KM na ime imovine uništene u ratu, zaustavio je drugostepeni Županijski sud u Bjelovaru.

Alijagić, navodi se u presudi, nije imao pravo na ovakvu odluku dubrovačkog suda jer, iako nastanjen u ovom gradu, nema hrvatsko državljanstvo.

Bjelovarski sudija Dobrila Ćuruvija ovakvu presudu je donijela 3. avgusta prošle godine, nakon što su se na odluku dubrovačkog suda žalilo Pravobranilaštvo Republike Srpske, koje zastupa Ministarstvo trgovine i turizma Srpske i trebinjsku firmu "Metalac" u stečaju.

Portal navodi da je pobijenim rješenjem prvostepenog hrvatskog suda prihvaćen prijedlog i priznata odluka Osnovnog suda u Trebinju od 17. oktobra 2003. godine, koja je postala pravosnažna 16. septembra 2009. godine, a kojom je naložena isplata 6.033.985 KM sa zateznom kamatom koja teče od 27. jula 1993. godine i nadoknada parničnog troška od 49.000 KM sve u roku od 15 dana.

"Protiv takvog rješenja žalile su se Republika Srpska i grad Trebinje, navodeći kao razlog povredu postupka i nepotpuno utvrđene činjenice, te pogrešnu primjenu materijalnog prava", piše "Kapital".

Bjelovarski sud usvojio je ovu žalbu jer u sudskom spisu nije postojao dokaz da je Alijagić državljanin Hrvatske.

"Predlagač navođenjem ličnog identifikacionog broja ne dokazuje državljanstvo Hrvatske. Budući i da, nakon što je prigovoreno, u spis nije dostavio dokaz o hrvatskom državljanstvu, a ni u zakonskoj odredbi nije utemeljio svoj prijedlog, žalbe su osnovane pa se preinačava pobijano rješenje i prijedlog odbija kao neosnovan", navodi se u presudi koja je u posjedu portala "Kapital".

Mediji su ranije pisali da je Alijagić želio da zaobiđe Zakon o unutrašnjem dugu Republike Srpske, prema kojem navedeni iznos treba da mu bude isplaćen u obveznicama. i da se, umjesto obveznica, "dočepa" imovine Republike Srpske u Hrvatskoj.

Portal navodi da su u Ministarstvu trgovine i turizma Srpske tvrdili da je u predmetu "Alijagići" riječ o unutrašnjem dugu Srpske, zbog čega šteta mora da bude izmirena isključivo u skladu sa Zakonom o unutrašnjem dugu Republike Srpske koji je "leks specialis" zakon.

Taj zakon, pojasnili su, odnosi na materijalnu i nematerijalnu štetu nastalu u periodu ratnih dejstava od 20. maja 1992. do 19. juna 1996. godine, a šteta po braću Saliha i Muamara Alijagić nastala je 1993. godine.

Pravni eksperti su objašnjavali da se Zakon još od 2006. godine primjenjuje na sve presude u slučaju ratne štete, a on je i usvojen da budžet Republike Srpske ne bi došao u opasnost zbog brojnih sudskih presuda, a upravo slučaj "Alijagić" bio je povod za donošenje Zakona.

Slučaj se na sudovima "povlači" još od 1999. godine, a počeo je odštetnim zahtjevom od oko 34 miliona KM na ime odštete za mašine u ratu izuzete iz radionice braće Alijagić.

Salih Alijagić je prije nekoliko godina i sam najavio da će pokušati da se dočepa imovine Srpske u Hrvatskoj, tvrdeći da zna da u Hrvatskoj postoje nekretnine čije je vlasništvo neka od opština ili firmi iz Srpske, te da će time namiriti štetu.

Portal podsjeća da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske u maju i avgustu 2005. godine podnijelo dva izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv Saliha Alijagića i četvorice saradnika, kojim ga tereti da je u sudskom sporu protiv opštine Trebinje za ratnu odštetu upotrebljavao neistinite poslovne isprave i prikrivao stvarno poslovanje "Alijagića".

Policija je utvrdila da su falsifikovane potvrde firme "Peromi" od 25. aprila 2002. godine, firme "Holding Obod" Cetinje od 14. marta 2002. godine, koje govore o srebrnim elektrodama u radnji Alijagića.

Alijagići su na osnovu tih papira Osnovnom sudu u Trebinju tužili Republiku Srpsku, opštinu Trebinje i firmu "Metalac" radi naknade ratne štete u iznosu od oko 34 miliona KM. Kasnije je taj iznos smanjen na oko šest miliona.

Trebinjski sud je 17. oktobra 2013. godine naložio namirenje u gotovini iako je 2012. godine Vrhovni sud Srpske u predmetu tražioca izvršenja Saliha Alijagića za dug od 4,75 miliona KM kao nadležan odredio Okružni sud u Istočnom Sarajevu, koji je utvrdio da je Republika Srpska obavezna da navedeni iznos izmiri emisijom dugoročnih obveznica sa rokom dospijeća od 14 godina i isplatom u 10 jednakih rata od devete godine prije krajnjeg roka dospjeća.