Počele spasovdanske svečanosti

Otvaranjem izložbe arhivskih dokumenata „Varnava, patrijarh srpski (1930-1937): pastir, graditelj, revnitelj i ispovjednik“, koju su pripremili Arhiv Republike Srpske i Banski dvor, te prigodnim programom „U susret Spasovdanu“ sinoć je u Banjaluci počelo obilježavanje Spasovdana, krsne slave grada.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, koji je otvorio izložbu,  rekao je da je važno držati se tradicije i da je obilježavanje slave nešto što je autentično u tradiciji srpskog naroda.

“Banjaluka, iako već lijepa, svake godine se mijenja na bolje i u svojoj bogatoj biografiji dodaje još po neku novu sliku. Povodom slave grada u četvrtak će Hramu Hrista Spasitelja biti služena sveta arhijerejska liturgija,te obavljen čin osveštanja slavskog žita i kolača, ali će biti otvoren i „Banjalučki festival cvijeća“ po kojem je ranije grad bio poznat”, rekao je gradonačelnik.

U okviru Programa „U susret Spasovdanu“, Banjalučanima su se predstavili Mješoviti hor Srpskog pjevačkog društva „Jedinstvo“, Mješoviti hor Univerziteta i Akademije umjetnosti Banjaluka, te hor sveštenika Eparhije banjalučke.

Spasovdansku svečanost uveličali su i folklorni ansambl i narodni orkestar Kulturno-umjetničkog društva „Sveti Sava“, te Ansambl narodnih igara i pjesama „Veselin Masleša“, guslar Ivan Popović i gradski tamburaški orkestar.

Nezavisne novine