Dodik ide na Mundijal: Podrška "Orlovima" protiv Brazila

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovaće Svjetskom prvenstvu u fudbalu, koje se ovog ljeta održava u Rusiji. Kako je ruskim medijima rekao šef predstavništva RS u Rusiji Duško Perović, Dodik želi da 27. juna prati utakmicu Srbija - Brazil i podrži srpsku reprezentaciju.

Perović je naveo da je u Bosni i Hercegovini u toku predizborna kampanja za opšte izbore, zakazane za 7. oktobar, i da zbog toga Dodik ne može duže da se zadrži u Rusiji i da eventualno gleda i druge utakmice.

Prema njegovim riječima, u Republici Srpskoj vlada veliko interesovanje za predstojeće Svjetsko prvenstvo u fudbalu i veliki broj navijača iz RS namjerava da posjeti Rusiju ovog ljeta.

Perović je naveo da mnogi građani Srpske vole Rusiju, znaju ruski jezik i imaju prijatelje i čak rođake u Ruskoj Federaciji, ali je istovremeno sa žaljenjem konstatovao da nisu svi uspjeli da nabave ulaznice ili na vrijeme riješe pitanje smještaja. On je precizirao da bi iz Republike Srpske na šampionat svijeta u fudbalu moglo da dođe nekoliko hiljada navijača, posebno imajući u vidu da određen broj njih radi u Rusiji.

Ruski mediji podsjećaju da će na Svjetskom prvenstvu učestvovati dvije reprezentacije iz našeg regiona - Srbija i Hrvatska.

Očekuje se da će tokom šampionata Rusiju posjetiti predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, a srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin je ruskim medijima rekao da će „sa zadovoljstvom posjetiti Rusiju tokom trajanja fudbalskog prvenstva“.

Ruski mediji zaključuju da bi Milorad Dodik mogao da bude jedini visoki zvaničnik iz BiH koji će doći u Rusiju za vrijeme Mundijala, s obzirom na to da reprezentacija te zemlje nije prošla kvalifikacije za SP.

Svjetsko prvenstvo u fudbalu održaće se u Rusiji, u periodu od 14. juna do 15. jula. Reprezentacija Srbije će prvi meč u grupi igrati protiv Kostarike, 17. jula, na stadionu u Samari, a potom će podijeliti megdan i sa Švajcarskom, 22. juna u Kalinjingradu.

"Orlovi" će na stadionu moskovskog Spartaka igrati 27. juna protiv reprezentacije Brazila.

Šampionat svijeta u fudbalu održaće se u 11 ruskih gradova, na 12 stadiona.

Nezavisne novine