Dodik: Komšić otvoreno podriva sistem na kojem počiva BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da su svi pokušaji koji osporavaju taj ustavni princip antiustavni i antidejtonski.

Komentarišući najavu hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da će ukidanje načela konstitutivnosti naroda u BiH biti jedna od tema o kojima će razgovarati sa evropskim zvaničnicima, Dodik je istakao da to nije ništa drugo već otvoreno podrivanje sistema na kojem počiva BiH. 

- Skrivajući se iza mišljenja Evropske komisije koje je selektivno i očito pogrešno pročitao i protumačio, Komšić pokušava da lansira svoje političke ideje, napadajući Ustav na kojem počiva BiH. Komšić se očigledno stavlja na čelo kolone unitarista kojima mora vratiti dugove za glasove kojima su i ga doveli u Predsjedništvo - naglasio je Dodik. 

Prema njegovim riječima, zanimljivo je da OHR ćuti, iako je aneksom 10 Dejtonskog sporazuma i ostavljen u BiH da nadgleda provođenje sporazuma, podsjetivši da je Ustav BiH sastavni dio tog sporazuma. 

Dodik je naveo da OHR nalazi za shodno da se oglašava o pitanjima koja uopšte nisu u njegovoj nadležnosti, ponašajući se kao izabrani politički akter u BiH. 

- Zamilite da kažem da ću se kao srpski član Predsjedništva u susretu sa evropskim zvaničnicima zalagati za nezavisnost Republike Srpske, kakva bi histerija nastala i u Sarajevu i u međunarodnom krugovima. Svi bi vrisnuli da je to antiustavno i antidjetonoski. Pa zar zalaganje za ukidanje konstitutivnoti takođe nije antiustavno i ansdidejtonski? E to je ta međunarodna zajednica i OHR i to su politike dvostrukih standarda koje su BiH i dovele do ćorsokaka - rekao je Dodik. 

Komšić je izjavio nedavno da eventualna promjena izbornog zakonodavstva, po preporuci Evropske komisije, može ići samo u pravcu jačanja građanskog, a nikako etničko - konstitutivnog principa. 

- Učiniću sve da se preporuke iz mišljenja Evropske komisije u BiH provode što brže. Neće proteći nijedan moj susret sa zvaničnicima EU i njenim predstavnicima u BiH, a da se neću zalagati za ubrzanje toga procesa, koji neminovno mora dovesti do odbacivanja konstitutivnosti i uvođenja jednakopravnosti i jednake vrijednosti glasa svih građana. Uvjeren sam da će i EU konačno decidnije da se u BiH založi za građanski koncept na uštrb etničko-konstitutivnog - rekao je Komšić, prenosi Srna.

Tagovi: