Završena analiza vode iz Vrbasa kod “Incela”

Analiza vode izuzete iz rijeke Vrbas kod “Incela” pokazala je da ona nije zaražena opasnim i kancerogenim uljem piralen, potvrđeno je u Inspektoratu Republike Srpske.

Oni su pojasnili da su po nalogu Republičke vodne inspekcije u drugoj polovini juna izvršili uzimanje tri uzorka iz korita rijeke Vrbas, kako bi se laboratorijskim analizama utvrdilo eventualno postojanje piralena i drugih štetnih materija u sedimentu.

– Laboratorijskim analizama navedenih uzoraka utvrđeno je da su vrijednosti piralena u granicama ciljanih i maksimalno dozvoljenih vrijednosti – rekli su u Inspektoratu.

Onis u pojasnili da je prvi uzorak uzet u zoni ušća rijeke Vrbanje u Vrbas, drugi u koritu rijeke Vrbas na prostoru male ade i treći u blizini bivšeg visećeg mosta kod Vitaminke u naselju Česma, piše Srpskainfo.

– Analizama je ispitivano prisustvo teških metala, piralena i drugih ugljikovodonika i na osnovu Izvještaja o ispitivanju utvrđeno je da su rezultati analiza u granicama maksimalno dozvoljenih koncentracija. Manje odstupanje utvrđeno je samo kod koncentracije benzo(a)antracena, jedinjenja koje nastaje kao produkt sagorijevanja nafte i nalazi se u izduvnim gasovima motora sa unutrašnjim sagorijevanjem – dodali su Inspektoratu.

Tagovi: