Koliko je novca BiH dobila zbog migrantske krize?

U proteklom periodu Bosni i Hercegovini odobreno je više od 21 milion KM u svrhu ublažavanja posljedica migrantske krize, potvrdilo je Ministarstvo bezbjednosti BiH.

Poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović tražio je od Ministarstva bezbjednosti BiH da mu dostavi odgovore na pitanja o tome koliko je novca došlo u BiH kao pomoć za ublažavanje posljedica migrantske krize, ko je dobio novac, ko provodi projekte, u kojem iznosu i za koju svrhu se troše sredstva i da li institucije BiH uopšte vladaju situacijom na terenu i informacijama koje se odnose na ova pitanja.

Ministarstvo bezbjednosti je u odgovoru navelo da su u 2018. godini potpisana dva sporazuma sa donatorima. Prvi je Ugovor s UNHCR-om kojim su, kao podrška sistemu azila u BiH, donirana sredstva u iznosu od 291.170 KM, od čega je utrošeno 261.942 KM, a preostala sredstva su u skladu s ugovorom vraćena UNHCR-u.

Foto: klix.ba

- Bitno je napomenuti da se ugovori sa UNHCR-om potpisuju svake godine, ali je u 2018. godini zbog migrantske krize iznos doniranih sredstava povećan. Novac koji je doniran Ministarstvu bezbjednosti BiH je podrška za finansiranje rada Azilantskog centra - navelo je Ministarstvo bezbjednosti BiH.

Drugi sporazum je Memorandum o razumijevanju između Ministarstva unutrašnjih poslova Češke i Ministarstva bezbjednosti BiH, kojim su ovom Ministarstvu donirana sredstva u iznosu od 1.890.860 KM za nabavku opreme za Graničnu policiju BiH.

 

Foto: klix.ba

- Ova sredstva još uvijek nisu realizovana jer su u toku aktivnosti i procedura nabavke specijalizovane opreme za nadzor granice uz podršku Evropske komisije. Obje spomenute donacije su evidentirane kroz Јedinstveni račun trezora BiH koji je u nadležnosti Ministarstva finansija i trezora BiH i za iste su otvoreni programi posebne namjene u okviru budžeta Ministarstva bezbjednosti BiH - ističu iz ovog ministarstva.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) dostavila je na zahtjev Ministarstva bezbjednosti izvještaj o utrošku finansijskih sredstava na ime pomoći u vezi sa migrantskom krizom u BiH. Prema izvještaju IOM-a, iznos odobrenih sredstava koja su upotrebljena u svrhu ublažavanja posljedica migrantske krize u BiH, zaključeno sa 23. martom 2019. godine, iznosi 12.310.384 američkih dolara (21,21 milion KM).

Foto: klix.ba

- Ministarstvo bezbjednosti BiH ne raspolaže informacijama o projektima drugih međunarodnih organizacija koje koriste finansijska sredstva u svrhu ublažavanja posljedica migrantske krize u BiH - navodi Ministarstvo bezbjednosti BiH.

RTRS

Tagovi: