Pogledajte kartu najopasnijih puteva u BiH

Svjetski ekonomski forum, u istraživanju za 2018. godinu, bh. puteve ocijenio je trojkom, te ih svrstao na nezavidnu 109. poziciju, od 137 zemalja u svijetu koje su bile predmet analize.

Stoga očekivano BiH ima i najlošiju putnu mrežu u okruženju, a Hrvatska najbolju sa ocjenom 5,5 i plasmanom na 19. mjestu.

Slovenija je rangirana na 51. poziciji s ocjenom 4,4, Crna Gora je na 88. poziciji sa 3,5 poena, a Srbija je 100, s ocjenom 3,2.

Koliko su nam putevi loši pokazuje i domaća statistika o broju saobraćajnih nesreća- dnevno ih se na našim putevima dogodi čak 100.

Samo tokom protekle godine stopa smrtnosti u Bosni i Hercegovini iznosila je 72 poginula lica na milion stanovnika što je daleko od prosjeka u EU (49 poginulih/milion stanovnika).

"U 2018. godini dogodilo se ukupno 36.672 saobraćjnih nesreća u BiH od kojih je zabilježeno 7.494 saobraćajnih nesreća s poginulim i ozlijeđenim osobama, te 29.178 saobraćanih nesreća s materijalnom štetom", stoji je u posljednjem izvještaju BIHAMK-a. Život je izgubilo 277 lica, dok je 10.403 osoba zadobilo teže ili lakše tjelesne povrede, navode iz BIHAMK-a.

Najveći broj saobraćajnih nezgoda zabilježen je na ulicama u naselju (37,44%), a zatim na magistralnim putevima (29,9%), onda slijede lokalni (18,35%), pa regionalni putevi (9,88%), itd.

bihamk-22.jpg

BIHAMK je u svom izvještaju objavio i kartu Bosne i Hercegovine sa definisanim dijelovima države u kojima su nesreće najčešće. U Federaciji BiH, prema izvještaju, najopasniji putevi su u Tuzlanskom kantonu.  Potpunu informaciju o prometnim nezgodama, njihovim uzrocima i posljedicama u Bosni i Hercegovini u 2018. godini možete pogledati OVDJE.

Podsjetimo, preduzeće "Putevi RS" je  krajem 2017. godine, 24 mjesta u RS označilo kao crne tačke, a prednjače dionice Ljubogošta - Pale, zatim Zvornik u pravcu Osmaka, a posebno kritična je relacija od Banja Luke ka Prnjavoru.

Na području Doboja su kritični svi ulazi i izlazi iz grada, naveli su tada u Savjetu za bezbjednost saobraćaj grada.

Iz BIHAMKA su iste godine kao najrizičnije puteve označili magistralnu cestu M17, odnosno dionica od Zenice do Maglaja,slijedi dionica Doboj - Lukavac, zatim Jablanica - Mostar, Bugojno - Gornji Vakuf i B. Krupa - B. Otoka

Tagovi: