Za BiH na pomolu nova blamaža na međunarodnom planu

Za BiH na pomolu je nova blamaža na međunarodnom planu. Naime, ukoliko do sljedeće sedmice, kada zasjeda Parlamentarna skupština Savjeta Evrope (PSSE), ne imenuje svoju delegaciju, BiH neće učestvovati u radu ove institucije.

Prema svemu sudeći, takav će se scenarijo i desiti s obzirom na totalnu blokadu kada je riječ o zakonodavnoj vlasti BiH. Naime, juče je održan Kolegij Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojem nije postignut dogovor o dnevnom redu, odnosno zakazivanju sjednice ovog doma, piše Srpskainfo.

Nakon konstituišuće sjednice od 6. decembra ovaj dom nije održao nijednu sjednicu. Takođe, nisu formirane ni parlamentarne komisije, a zbog blokada kod formiranja vlasti.

S druge strane, PSSE je već izvjesno vrijeme BiH gledala kroz prste kada je riječ o imenovanju nove delegacije, nakon održanih izbora u oktobru 2018. Prvobitno nam je postavljen rok do aprila pa onda do juna, odnosno do naredne sedmice.

Razlog za ovaj poziv leži u inicijativi za rješavanje višegodišnjeg spora između Ruske Federacije i Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope i sprečavanju eventualnog izlaska Rusije iz Savjeta Evrope, ali se pri tome i BIH, igrom slučaja, ukazala vanredna prilika za popravni ispit.

Naime, na osnovu te odluke komitet Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope zadužen za utvrđivanje pravila procedure omogućio je Rusiji i BiH da predlože mandate članova svojih delegacija na potvrđivanju u junu.

– Ako ne pošalje svoju delegaciju, BiH će propustiti priliku da učestvuje u izboru za generalnog sekretara i vjerovatno priliku da učestvuje u zasjedanjima PSSE ove godine, ali to ne znači da BiH neće učestvovati u radu Savjeta Evrope – rekli su izvori portala Klix iz Savjeta Evrope.

– Ipak, njen će uticaj na ukupan rad biti znatno umanjen, a neće moći ni uticati na izbore zvaničnika Savjeta Evrope i sudija Suda za ljudska prava – objasnili su.