10 tona smeća ispred HE Bočac

Plastične flaše, dijelovi stabala i drugi otpad koji je Vrbas donio do Hidroelektrane Bočac šokirali su javnost, a do izlivanja smeća je došlo nakon što je zaštitna mreža Eko-centra Bočac pukla.

U Eko-centru Bočac jezero rekli su da se u jezeru Bočac nalazi oko 10.000 kubnih metara plutajućeg otpada, te da je u uslovima niskog vodostaja i velikog dotoka vode došlo do pucanja zaštitne mreže.

- Zaštitna mreža nije izdržala pritisak plutajućeg otpada koji se već nalazio na mreži, uz dodatne količine otpada koje su donijele bujice, - rekla je Dragana Kovačević, direktorica Eko-centra Bočac jezero.

Dodaje da ovim jezerom upravlja Hidroelektrana na Vrbasu i sav teret za uklanjanje otpada je na njoj.

- Činjenica je da se otpad produkuje u opštinama uzvodno, a to su opštine iz FBiH kao što su Jajce, Donji Vakuf, Bugojno, Gornji Vakuf. Najveću korist od čišćenja otpada imaju nizvodni korisnici, prije svega građani Banjaluke, - objasnila je Kovačevićeva.

Istakla je da je ovaj centar odmah po pucanju zaštitne mreže obavijestio sve nadležne institucije.

- Eko-centar Bočac jezero nema kapacitete da sam rješava društveni problem plutajućeg otpada na jezeru Bočac, što uključuje  uklanjanje plutajućeg otpada sa ukupne površine jezera u dužini od 18 kilometara, za šta je neophodno više sredstava nego za uklanjanje otpada na lokaciji zaštitne mreže i postavljanje nove zaštitne mreže, - objasnila je Kovačevićeva.

Dodala je da je Eko-centru Bočac jezero neophodan kontinuiran izvor prihoda za redovno čišćenje jezera i održavanje mreže i mehanizacije kako bismo izbjegli ove situacije.

- Potrebno je dugoročno rješenje, a koje treba da proistekne iz zajedničke saradnje uzvodnih zagađivača i nizvodnih korisnika, - kazala je Kovačevićeva.

Istakla je da je još rano vršiti procjenu o potrebnom vremenu za čišćenje otpada, posebno jer još sav otpad nije pristigao iznad brane Hidrocentrale Bočac.

- Ne možemo reći da je riječ o ekološkoj katastrofi, nego o akcidentnoj situaciji, - rekla je Kovačevićeva, pišu Nezavisne.

Goran Milanović, vršilac dužnosti direktora preduzeća Hidroelektrane na Vrbasu, za Srnu je rekao da je zaštitna mreža Eko-centra Bočac jezero pukla i da se procjenjuje da je u akumulaciju Hidroelektrane Bočac ušlo oko 10.000 metara kubnih plutajućeg otpada, ali da se neće dozvoliti dalji prolaz, kao i da taj otpad ni na koji način ne utiče na rad hidroelektrane.

Prošle sedmice je sličan slučaj šokirao javnost, kada su tone smeća nakon obilnih padavina i poplava plutale po rijeci Vrbas na potezu od Bočca do Banjaluke.

Tagovi: