Panika na Šri Lanki: Na glavnoj autobuskoj stanici pronađeno novih 87 detonatora za bombe

Prema posljednnjim informacijama sa Šri Lanke, policija je pronašla 87 detonatora za bombe na glavnoj autobuskoj stanici u Kolumbu.

Ova informacija dolazi nakon što je predsjednik Šri Lanke Maitripala Sirisena proglasio vanredno stanje u cijeloj zemlji od ponoći, nakon samoubilačkih napada na crkve i luksuzne hotele u kojima je poginulo 290 i povrijeđeno više od 500 ljudi, saopšteno je iz njegove kancelarije.

Vlada je odlučila da objavi klauzule povezane sa sprečavanjem terorizma do ponoći, navedeno je u saopštenju Kancelarije za medije predsjednika Šri Lanke, preneo je Rojters.

Mjera će biti ograničena na borbu protiv terorizma i neće ugrožavati slobodu izražavanja, prenosi Blic.

Lokalna militantna grupa odgovorna za napad

Lokalna militantna grupa, potpomognuta međunarodnom mrežom terorista, izvršila je krvave bombaške napade na Uskrs u Šri Lanki, rekao je ministar zdravlja te zemlje, javlja RT.

– Ne vjerujemo da je te napade izvela grupa ljudi koji su bili ograničeni samo na ovu zemlju – izjavio je u ponedjeljak ministar zdravstva i medicine Rajitha Senaratne.

Naglasio je da postoji međunarodna mreža bez koje ovi napadi nisu mogli uspjeti.

Nizom koordiniranih bombaških napada ubijeno je 290 ljudi, a 500 osoba je povrijeđeno.

Od nedjelje ujutro policija je do sada uhapsila 24 osobe koje se mogu dovesti u vezu s terorističkim činom, a napade je prema prvim analizama vještaka izvelo sedam bombaša samoubica.

Juče je u glavnom gradu Kolombu uveden policijski sat koji je danas ukinut. Ipak, mediji javljaju da je vlada najavila novo uvođenje u 20 sati po lokalnom vremenu.

Vlasti su proglasile dva neradna dana kako bi smanjili kretanje stanovnika, no mediji izvještavaju da mnogi ne poštuju tu odluku te su se jutros uputili na posao.

Policija Šri Lanke provjerava navode da su obavještajne službe imale upozorenja o mogućim napadima, rekli su zvaničnici, prenos Klix.