Uručene prve vojne spomenice za učešće u odbrani od NATO-a

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin uručio je prve vojne spomenice pripadnicima nekadašnje 63. padobranske brigade za učešće u odbrani od NATO agresije na SR Jugoslaviju.

- Mi smo sa dodelom spomen-medalja za učešće u odbrani od NATO agresije krenuli od 63. padobranske brigade. Ona je naša elitna jedinica. Ona je jedinica hrabrih ljudi, koji su, bez obzira da li su u njenom aktivnom sastavu, uvek spremni da priskoče u pomoć svojoj jedinici i zemlji - rekao je Vulin.

On je na svečanosti u Nišu istakao da je 63. padobranska, slavna, herojska brigada, koja je postala simbol otpora NATO agresiji, prenosi RTV.

- Svaka naša brigada je bila herojska, svaka srpska jedinica je bila elitna zato što su je činili elitni ljudi - rekao je Vulin.

On je istakao da je malo zemalja koje mogu da se pohvale takvim junacima i jedinicom.

Ističući da je Srbija ponosna na svakog svog oficira i vojnika, Vulin je rekao da svi koji su učestvovali u odbrani od NATO agresije zaslužuju pažnju i poštovanje.

- Oni koji su ubijeni u NATO agresiji zaslužuju da ih se sećamo i da njihove porodice znaju da je država tu i da brine o svakom od njih. Srbija se ponosi svakim vojnikom, oficirom, policajcem, svima onima koji su odbranili i očuvali zemlju. Uostalom, ko može da kaže gde prestaje narod, a gde počinje vojska. Bili smo jedno i ostaćemo jedno. Zato smo slobodni - dodao je Vulin.

Komandant Specijalne brigade Kopnene vojske brigadni general Miroslav Talijan je, sjećajući se NATO agresije izvršene nad Srbijom 1999. godine bez mandata UN, posebno istakao otpor naroda i uspjeh borbenih operacija srpske vojske, a naročito njenih elitnih sastava - 72. specijalne i 63. padobranske brigade.

- Naša država, uz podršku ponovo vaskrslih i nastalih svetskih sila, i ovih dana vodi odlučnu bitku da očuva svoj narod, naše pravoslavne svetinje i sve što je naše na Kosovu i Metohiji. U toj borbi i mi, na vojnički način učestvujemo - poručio je general Talijan.

Zamjenik komandanta Združene operativne komande general-major Ilija Todorov rekao je da je vojna spomenica koju su dobili pripadnici 63. padobranske brigade još jedan dokaz da se o njima misli.

Za potpukovnika u penziji Vidoja Kovačevića, ratnog načelnika Štaba 63. padobranske brigade i neposrednog učesnika borbenih dejstava na prostoru Kosova i Metohije 1999. godine, u kojima je bio ranjen, dobijena vojna spomenica znači priznanje i čast.

- Posle 20 godina od zlikovačkog NATO bombardovanja SRJ, dobili smo spomenicu za učešće u borbenim dejstvima 1999. godine. Ovo je za mene jedno priznanje, čast i znak da država nije zaboravila svoje borce koji su dali mnogo sebe za očuvanje srpstva i SRJ - rekao je Kovačević.

Vulin je, na svečanosti održanoj u niškom Domu Vojske, uručio vojne spomenice i porodicama poginulih pripadnika 63. padobranske brigade.