Ništa od dogovora: Dodik ponudio Borenoviću funkciju u Savjetu ministara, on odbio

Predsjednik SNSD Milorad Dodik izjavio je da su zainteresovani da sa PDP uđu u vlast na nivou BiH, i da će odgovor od njih dobiti iduće sedmice.
Nakon sastanka stranačkih delegacija, Dodik je rekao da je Borenoviću ponudio funkciju u Savjetu ministara, ali da je on to odbio.

Razgovarano je o tome da se zajedno predloži novi izborni zakon BiH u kome bi poslanički mandat pripadao partiji, a ne pojedincu.

– I  pod uslovom da se ne uđe zajedno u Savjet ministara BiH, radićemo na konsenzusu na nivou BiH. Jedno od pitanja je MAP,  gdje nas obavezuje Rezolucija NSRS o vojnoj neutralnosti. Niko od nas neće glasati za približavanje NATO. To pitanje forsiraju Bošnjaci. Mi nećemo ući u formiranje parlamentarnih komisija na nivou BiH ako ne bude formiran Savjet ministara. SNSD će od aprila promijeniti svoju politiku ako ne bude formiran Savjet ministara – rekao je Dodik. piše Srpskainfo.

Borenović je rekao da su oni opozicija u RS, ali su pokazali zrelost da razgovaraju.

– Tačno je da mi je SNSD ponudio ministarsku funkciju, da sam je odbio, ne mora sve da ba bude i interesu funkcije, nego u interesu građana. Što se tiče učešća PDP u vlasti na nivou BiH, vidjećemo. Drago mi je što smo se dogovorili o izbornom zakonu. Dogovorili smo neku vrstu parlamentarnog nadzora nad radom javnog servisa RS. Pokušaćemo da unesemo red i u političkim partijama. Tačno je da nema parlamentarnih komisija BiH, što znači da parlament neće moći da radi. Očekujemo da se Savjet ministara što prije formira. Nakon dugo vremena smo svjesni da odluke od interesa za građane trebamo usaglašavati, bez obzira da li smo vlast i opozicija, tu nema sujete – rekao je Borenović.

Tagovi: