U Istočnom Sarajevu otvorena treća “Izložba stripa Srpske”

U Istočnom Sarajevu večeras je otvorena treća “Izložba stripa Srpske” na kojoj su predstavljeni radovi dvadesetak najaktivnijih strip autora u Srpskoj okupljenih oko Udruženja strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske “Deveta dimenzija” i strip magazina “Parabelum”.

Izložba je postavljena u prostorijama grada Istočno Sarajevo u okviru dvodnevne manifestacije “Strip u Istočnom Sarajevu” i čine je 21 pano sa radovima strip autora iz Istočnog Sarajeva, Banjaluke, Doboja, Prijedora, Nevesinja, Novog Grada, Prnjavora i drugih mjesta.

Predsjednik Udruženja Zoran Pejić izjavio je Srni da je akcenat rada Udruženja, koje ima oko 200 članova, na objavljivanju radova autora iz Republike Srpske i ljudi sa ovih prostora koji rade u inostranstvu.

– Akcenat je na mlađim naraštajima jer se uvijek pojavi neki talenat koji odlično crta i kojem je samo potrebno iskustvo – rekao je Pejić dodajući da strip, kao deveta umjetnost, obrađuje sve životne teme.

Predrag Ikonić sa Pala rekao je da je ova izložba premijerno postavljena na Prvom međunarodnom salonu stripa “Deveta dimenzija” u Banjaluci u oktobru 2018. godine, nakon čega je prenesena u Bratunac, Doboj, Derventu i Prnjavor, a tokom ove godine planirano je da putuje širom Republike Srpske i dalje.

– Izložba je nastavak strip misije započete u decembru 2006. godine na Palama na prvoj izložbi, a 2013. godine imali smo drugu `Izložbu stripa Srpske` koja je bila postavljana u desetak gradova širom Republike Srpske, a kasnije prenesena i u nekoliko gradova u Srbiji – naveo je Ikonić.

Prema njegovom mišljenju, u posljednjih desetak godina raste interesovanje za strip.

– Zbog ratnih i poratnih dešavanja izgubili smo nekoliko gerneracija čitalaca stripa – naglasio je Ikonić.

Učenik osmog razreda Osnovne škole “Petar Petrović Njegoš” iz Istočne Ilidže Pavle Mićević /12/ sa stripom se susreo sa sedam godina i već stvara spostvene stripove.

Njegov strip se zove “Pajine zgode i nezgode”, a glavni lik je dječak Paja koji je “smotan” i nesrećan.

Sutra, drugog dana manifestacije “Strip u Istočnom Sarajevu”, biće od 11 do 13 časova održana strip radionica sa najmlađima i svim zainteresovanima koju će voditi Pejić i Zdravko Knežević, potpomognuti domaćim snagama Milanom Mladićem, Srđanom Salatom i Predragom Ikonićem.

Tokom trajanja manifestacije postavljen je prodajni štand sa stripovima, gdje će zainteresovani posjetioci moći da kupe neko od dvadesetak izdanja organizatora ovog kulturnog događaja Udruženja strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske “Devete dimenzije”, kao i stripove drugih domaćih izdavača.

Glavni sponzor manifestacije je grad Istočno Sarajevo, u saradnji sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske, te štamparijom “Printera” i Srednjoškolskim centrom “28. juni” iz Istočnog Novog Sarajeva.

Tagovi: