Počelo 56. Disovo proleće

Svečanom primopredajom knjiga bibliofilskog izdanja "Umetnička knjiga Dis" i izlaganjem ove postavke u Galeriji Gradske biblioteke "Vladislav Petković Dis" u Čačku, otvoreno je 56. Disovo proleće.

Zajednički projekat Umjetničke galerije "Nadežda Petrović" i Gradske biblioteke iz 2013. godine - "Umetnička knjiga Dis" fokusiran je na vizuelnu i likovnu interpretaciju Disove poezije kroz umjetničku knjigu kao sintetičnu formu u kojoj se književnost, grafika i grafički dizajn prožimaju i nadopunjuju.

Inspirisani Disovim pjesmama, pet umjetnika iz Srbije i Crne Gore - Aleksandra Gordić, Milivoj Miško Pavlović, Irena Lagator Pejović, Aleksandra Rakonjac i Daniela Fulgosi uradili su po četiri grafike otisnute na papiru koje zajedno sa Disovim stihovima imaju formu autorske umetničke knjige.

Šest godina od njihovog nastanka, Umetnička galerija je po dva primjerka svake knjige predala Biblioteci na trajno čuvanje.

O projektu "Umetnička knjiga Dis” i istoimenoj izložbi govorila je Julka Marinković, autor projekta.

- Umetničke knjige postale su i zvanično deo fonda Biblioteke čija nova zgrada svojim modernističkim rešenjem kao da potencira nekonvencionalni stvaralački pristup, upravo onakav pristup kojim su se rukovodili i njihovi autori - rekla je Marinković na sinoćnom otvaranju manifestacije "Disovo proleće".

Čast da otvori 56. "Disovo proleće" imao je profesor Filološkog fakulteta u Beogradu i upravnik Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković” prof. dr Aleksandar Jerkov, osvrnuvši se na vizuelno tumačenje Disove poezije kroz formu umjetničke knjige.

- 'Disovo proleće' se otvara u prostoru koji pokazuje koliki je napor prethodnih i sadašnjih generacija bio da se biblioteka koja nosi Disovo ime nađe pod svojim krovom i nastavi tradiciju održavanja pesničke manifestacije koja je odavno prevazišla lokalni karakter. Za sto godina, neki naši potomci će kazati, 'ovi ljudi su uradili sjajnu stvar', a izložba koja spaja umetničku knjigu i Disa, prenosi žeravicu sa plamena poezije sa Parnasa i dokazuje da je lepota ta koja oplemenjuje i svojom zaumnošću pokreće na stvaralaštvo - istakao je Jerkov.

Učenici Gimnazije u Čačku Sofija Dimitrijević, Vanja Gostiljac i Božidar Tomović govorili su stihove Vladislava Petkovića Disa, Puškina i Vladimira Majakovskog.

Na taj način je osim početka "Disovog proleća" i prvog dana kalendarskog proljeća, obilježen i Svjetski dan poezije.