Od hiljadarke ostalo obećanje: Kada će plate u Srpskoj biti povećane

Odmah poslije izbora razmotrićemo mogućnost da prosječna plata u Republici Srpskoj bude 1.000 KM, obećali su predstavnici vlasti u prošloj izbornoj kampanji, ali nekoliko mjeseci poslije o tome malo ko priča u javnosti.

Srpskainfo je pitala predstavnike poslodavaca i sindikata da li se zaista sa predstavnicima Vlade RS razgovara o ovome i da li je moguće da prosječna radnička plata poraste.

– Ima nekih razgovora i najava, ali još ništa konkretno – kaže Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

On tvrdi da je moguće da prosječna plata bude 1.000 KM, i to na dva „vrlo efikasna“ načina. Prvi je, kako kaže, da svi počnu da isplaćuju legalno plate, odnosno da se zaustavi isplata dijela plata na crno.

– Time bi se već dosta primakli željenoj cifri. Odgovorno tvrdim da su plate kod pojedinih veće nego što su zvanično prikazane – smatra Škrebić i dodaje da je to zadatak kontrolnih organa u čijoj nadležnosti je borba protiv sive ekonomije.

Drugi korak je, po njegovom mišljenu, smanjenje stope doprinosa kako bi poslodavci imali prostora da povećaju neto zarade radnika.

– Siguran sam da je sve ovo moguće. Samo treba raditi na tome, a ne samo pričati priče – ističe Škrebić.

Istovremeno, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS smatra da bi povećanje plata budžetskih korisnika, o čemu postoje najave, moglo dovesti do novih problema.

– Bojim se da u tom slučaju neće moći doći do smanjenja doprinosa, što će sigurno privredu dovesti u još težu situaciju nego sada. Ovih dana Unija će uputiti zahtjev Vladi za konstruktivan sastanak da vidimo šta je urađeno nakon poptisivanja Memoranduma, šta treba da uradimo i jesmo li spremni da provedemo ono što smo dogovorili – najavljuje Škrebić.

Tane Peulić, predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva RS, ne vjeruje da će radnici u privredi u skorije vrijeme imati prosječnu platu od 1.000 KM.

 

– Kada je prošle godine i rečeno da je to namjera za ovu godinu, tada sam izjavio da je to trenutno nemoguće u privredi jer znamo da se na teške jade došlo do zagarantovane plate od 450 maraka – navodi Peulić.

On ističe podatak da oko 35 odsto zaposlenih radnika u privredi prima minimalnu platu od 450 maraka i da oko 90 odsto zaposlenih u privredi ne može da dostigne ni 800 KM.

– Inače se često sukobljavamo oko toga šta predstavlja prosječnu platu u realnom sektoru. Mi tvrdimo da se iz tog prosjeka moraju izuzeti zarade menadžera, koji imaju i po 4.000 KM primanja – dodaje Peulić.

Prosječna plata poslije oporezivanja isplaćena u januaru u Republici Srpskoj iznosi 887 maraka. Plate su za tridesetak maraka u prosjeku bile niže do septembra od kada je Vlada RS povećala neoporezivi dio dohotka i dogovorila s poslodavcima da taj dio isplaćuju radnicima.

Tada su predstavnici vlasti saopštili da je cilj da ove godine prosječne plate u Srpskoj budu 1.000 maraka, te da je to jedna od mjera da se zaustavi odlazak ljudi u inostranstvo.

Poslodavci za regres, ali neoporezovan

Dok radnici u Srpskoj očekuju veće plate, istovremeno traju pregovori socijalnih partnera oko utvrđivanja novog opšteg kolektivnog ugovora. Neke odredbe su usaglašane, a oko nekih i dalje traju pregovori.

– Grdno se varaju svi oni koji misle da ćemo potpisati opšti kolektivni ugovor koji se neće razlikovati od prethodnog. Ne možemo zbog regresa dovesti u pitanje poslovanje neke firme. Jesmo za regres, ali pod uslovom da bude neoporezovan. Ako na njega plaćamo poreze i doprinose, onda postavljamo pitanje čemu služi. Onda je to plata, a ne regres – kaže Škrebić.

Tagovi: