Uvrijedila je djecu, da li će biti kažnjena: “Nek crknu mamine maze”

Slučaj učiteljice Vesne Stevanović iz Osnovne škole “Karađorđe” iz Topole koja je šokirala javnost objavom na Fejsbuk profilu “Nek’ crknu mamime maze koje bez razloga nisu sa nama”, koju je poslala sa rekreativne nastave u Vrnjačkoj banji, i dalje nije dobio svoj konačni rasplet.

Učiteljici je praktično pravo sa rekreativne nastave uručeno rješenje o suspenziji, tako da ona već dvije nedjelje ne dolazi u školu, a da li će se vratiti ili ne i da li je i koja kazna čeka, još se ne zna.

Kako je za “Blic” rekao Ivica Milivojević, direktor OŠ “Karađorđe”, disciplinski postupak protiv učiteljice je u toku, ali nije precizirao kada bi mogla biti donijeta konačna odluka.

– Vesna Stevanović je po povratku sa rekreativne nastave preuzela rješenje o suspenziji, a škola joj je našla zamjenu. Juče je dala izjavu povodom objave na Fejsbuku. Moramo saslušati ostale svjedoke. Postupak će biti završen u zakonskom roku – sve je što je rekao Milivojević.

Učiteljica nije bila raspoložena za razgovor sa medijima. Samo je potvrdila da je dala izjavu u školi i da ne želi da govori za medije.

Međutim, sporno je to što je ona prije devet dana za “Toppres” izjavila da će sljedećeg dana, odnosno 5. marta dati izjavu, a da je usmena rasprava biti zakazana za 12. mart što se očito nije dogodilo. Direktor i ona nisu željeli da komentarišu zašto usmena rasprava nije održana.

S druge strane, kako su ranije rekli iz Ministarstva prosvete, oni ne mogu reagovati povodom ovog slučaja jer je u nadležnosti direktora da pokreće disciplinske postupke u slučajevima povrede radne obaveze.

Kako su potvrdili, oni će preduzeti mjere samo ako se utvrdi da škola nije postupila po zakonu, te da za sada sve teče po planu.

Takođe, posljednja informacija koju imaju jeste da je Vesni Stevanović uručeno rješenje o privremenom udaljenju sa rada do okončanja disciplinskog postupka.

Podsjetimo, učiteljica Vesna Stevanović je tokom boravka na rekreativnoj nastavi u Vrnjačkoj banji objavila fotografiju sa učenicima uz komentar: “Nek’ crknu mamime maze koje bez razloga nisu sa nama”.

Mnoge roditelje to je šokiralo, a cijeli slučaj je izašao u javnost uz veliku osudu. Učiteljica se potom pravdala kako je to bila “neukusna šala”, ali je svoj nesmotreni post ubrzo i obrisala.

Međutim, ni tu se nije zaustavila. Tokom boravka u Vrnjačkoj banji ona je pozvala ljude da se okupe blizu škole da bi “skinula ljagu sa sebe”, tako da je praktično sama sebi organizovala skup podrške.

Prema riječima jedne od učesnica, između 40 i 50 ljudi, došlo je tada ispred škole u dva navrata, a nekolicina njih je predala dopis podrške direktoru ove topolske škole.

Tagovi: