Žučna rasprava zbog Zalužana: Banjalučki odbornici o karting stazi i povučenim tačkama

Sa današnjeg zasjedanja Skupštine grada povučen je veći broj tačaka a najviše diskusije je bilo oko uslova za davanju u zakup karting staze sa pripadajućim zemljištem u Zalužanima.

Ova odluka nije dobila podršku resorne skupštinske komisije. Po Poslovniku o radu Skupštine grada, u slučaju da jedan akt ne dobije podršku resornog radnog tijela ona se povlači sa dnevnog reda.

Nakon toga je nastala dikusija oko toga koliko je predložena odluka dobra ili loša za grad, te da li je resorna komisija „imala pravo da oduzme mogućnost odbornicima da oni o ovom pitanju odlučuju“.

Odbornik PDP Smiljana Babić Boravac je pitala predsjednika Skupštine grada Mladena Ilića zašto se toliko tačaka skida.

– Zašto ste dozvolili da se ovoliko tačaka skine? Da li se niste dovoljno posvetili ili ste dozvolili da četiri člana komisije odluče o tačkama dnevnog reda – pitala je Babić Moravac.

Smatra da resorno radno tijelo koje je odlučivalo nije imalo argumentovani stav.

– Ne može biti u redu da komisija za propise samo tek tako odluči da se nešto vrati na doradu – rekla je Babić Moravac.

Predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić, koji je i član komisije za propise koja nije podržala odluku vezano za karting stazu u Zalužanima, rekao je da je ona imala dosta manjkavosti.

– Dobili smo odluku koja je trebala biti na Skupštini, ali nije imala ni pečata, ni potpisa, resornog odjeljenja. Da bi jedna odluka došla na Skupštinu mora imati osnovne preduslove. Ne može niko nasilno da unese u ovu Skupštinu nijednu odluku, bar ne dok ja vodim ovaj gradski parlament – naveo je Ilić.

Odbornik SP Dragan Banjac je rekao da je ova karting staza sportski objekat u istom rangu kao sportska dvorana Borik i da Grad to ne treba davati u zakup privatniku.

– Time treba da gazduje dvorana Borik i da kao i za sve sportske objekte svi imaju jednaku mogućnost da je koriste – naveo je Banjac.

Odbornik SNSD Srđan Amidžić je kazao da je i prethodna administracija imala sličan prijedlog, ali da on nije u interesu Grada.

– Ovim se želi dati privatnom klubu 30.000 kvadarata, a šta će biti sa ostalima?! Hoće li biti na milost i nemilost tog jednog kluba?  Da li će im dozovoliti da koriste taj prostor i koliko? Tim prostorom treba da gazduje Grad, a ne privatnik  – rekao je Amidžić.

Dodao je da u odluci ima dosta manjkavosti, te da između ostalih nije definisano da li će se ulaganje izbiti iz zakupa koje taj privatnik treba da plati.

Gradonačelnik Draško Stanivuković je rekao da je odluka za karting stazu u Zalužanima urađena precizno, piše Srpskainfo.

– Određena je i cijena iznad tržišne, sa zakupom od 5.000 KM. Znam da ima manjkavosti u toj odluci, ali biram ulaganje od milion i po maraka. Isto tako, ako nam situacija ne odgovara, mi možemo raskinuti ugovor – rekao je Stanivuković

Naglasio je da Grad mora biti u službi investicija i da je ovo bila jedna od tih prilika.  

– Ko god u gradu ima želju za ulaganje, bez obzira na oblast su dobrodošli. Važno je da imamo ljude koji će uložiti u nešto što grad ne može – naglasio je on.

Među tačkama koje nisu dobile podršku skupštinskih radnih tijela bile su i one tačke koje su se odnosile na rad Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Naime, povučeni su Izvještaj o godišnjem programu rada Centra za 2019/20. godinu i godišnji program rada ove ustanove za 2020/21. godinu, jer su članovi Odbora za zdravstvo školstvo i socijlnu politiku kod glasanja o ovim dokumentima bili uzdržani.

Pored ovih, povučena je i tačka koja određuje ekonomsku cijenu boravke dijece u vrtićima, koja je vraćena na doradu.

Isto tako, podršku radnih tijela nije dobilo nekoliko regulacionih planova te odluka o određivanju naziva ulice u naselju Petrićevac.

Isto tako, na prijedlog predlagača povučena je i tačka Odluka o komunalnim taksama.