Zatvaranje sjednice: Predsjednici stranaka odlučuju umjesto poslanika

Posebna sjednica Narodne skupštine RS u petak biće zatvorena za javnost. Na sjednici će se, kako je do sada rečeno, razgovarati o nametnutom zakonu o negiranju genocida, ali i o dva nova zakonska rješenja koja pravnici Srpske pripremaju.

Sjednice Narodne skupštine Republike Srpske rijetko su bile zatvorene za javnost. Među njima je i onaj dio pete redovne sjednice koja je održana 24. aprila 2019. godine kada je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač podnio izvještaj o ubistvu policajca Slađenka Tubina u Gornjoj Resavskoj kod Prijedora i o ubistvu banjalučkog privrednika Slaviše Krunića i člana njegovog obezbjeđenja Žarka Pavlovića i ranjavanju vozača i pratioca Gorana Ilića u Glamočanima.

Za javnost je bila zatvorena i 12. posebna sjednica NSRS koja je održana 28. marta prošle godine i na kojoj je proglašeno vanredno stanje u Srpskoj zbog pandemije izazvane virusom COVID-19.

Podsjećamo da je lider DNS-a predložio da posebna sjednica Narodne skupštine RS u petak bude zatvorena za javnost, što su prihvatili i ostali predsjednici parlamentarnih stranaka. Nešić je istakao da je „zatvaranje“ sjednice neophodno da se ne bi „pravio cirkus“ od parlamenta.

Poslanik SDS-a u NSRS Nebojša Vukanović, sa druge strane, smatra da „zatvaranje“ sjednice u petak nema nikakvog smisla i dodaje da je sjednica izvjesno zatvorena za javnost zbog njega.

„Njima se ne bi svidjela moja diskusija i ono što ja imam da kažem i zbog toga su je zatvorili za javnost. Narodna skupština je narodna i narod mora da čuje o čemu razgovaramo. Nije ratno stanje, nego razgovaramo o suštinskim pitanjima“, kazao je Vukanović.

On se nada da će predsjednik parlamenta Srpske Nedeljko Čubrilović promijeniti odluku do petka i da će otvoriti sjednicu za javnost.

„Dodik je počeo sve više da me sluša i prihvatio je sve što sam rekao nakon što je Incko nametnuo zakon o negiranju genocida. Ne mogu lideri partija odlučivati da li će skupština biti zatvorena za javnost. To mogu samo da odluče poslanici“, istakao je Vukanović.

U Poslovniku o radu Narodne skupštine RS stoji da sjednice Narodne skupštine mogu biti zatvorene za javnost u slučajevima određenim zakonom, ako to predloži predsjednik NSRS, Vlada RS ili najmanje deset narodnih poslanika. Prijedlog mora biti obrazložen i o tom prijedlogu glasa se u Narodnoj skupštini i to bez pretresa.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u NSRS Igor Žunić smatra da je odluka o „zatvaranju“ sjednice za javnost pametna i dodaje da ovo nije trenutak za prenošenje političkih tenzija „uživo“.

„Kada je sjednica zatvorena za javnost, manje su tenzije. U ovom trenutku nam ne treba nikakva politička prepirka, a naročito da ona ide uživo. Često diskusije odu u tom pravcu kada poslanici znaju da ide prijenos. Trebaju nam pamet i zajednički rad. Biće vremena za političke borbe pred narodom“, kazao je Žunić.

G. Dakić