Vidović: Komisija za sprečavanje sukoba interesa nanosi štetu Republici Srpskoj

„Republička komisija za sprečavanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske sama je sebi dala ovlaštenja da donosi akte koji nisu u njenoj nadležnosti, već u nadležnosti Narodne skupštine Republike Srpske. Postojanje Komisije ničim nije opravdano, naprotiv, nanosi neprocjenjivu štetu Republici Srpskoj zbog pokretanja postupaka koji su nezakoniti i treba je što prije raspustiti“, rekla je Gordana Vidović, poslanik u Klubu poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Vidovićeva kaže da je po pravnu sigurnost i jednakost nedopustivo da republička komisija samo utvrđuje postojanje sukoba interesa bez izricanja bilo kakve sankcije, što je suprotno zakonu, a pri čemu su uskraćeni i prihodi u budžet Republike Srpske, dodajući da ova Komisija ništa ne radi osim što nečinjenjem čak podstiče sukob interesa.

„I Ustavni sud Republike Srpske je utvrdio da pravila o postupku pred Republičkom komisijom za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske i način kontrole finansijskih izvještaja nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti u Republici Srpskoj. Izvještaji koje smo proteklih godina dobijali od Republičke komisije za sprečavanje sukoba u organima vlasti Republike Srpske su neefikasni, preglomazni, sadrže nepotrebne sadržaje, te nema razloga da ih Narodna skupština Republike Srpske usvaja. Potrebno je, za rad ugleda Republike Srpske što prije donijeti Odluku o raspuštanju ove komisije te donijeti novi Zakon sprečavanju sukoba u organima vlasti Republike Srpske“, ističe Vidovićeva.

Vidovićeva kaže da je Zakon o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske potrebno inovirati na način da je primjenjiv u praksi te da je u skladu sa sličnim zakonima u okruženju i evropskim standardima.