Veliki broj mališana ostao na čekanju zbog pandemije

Konkursi za upis djece u vrtiće u RS sprovedeni su u većini gradova i opština već u maju i junu, a veliki broj mališana je ostao na čekanju zbog epidemioloških mjera kojima je propisano da jedna vrtićka grupa može imati do 20 djece.

Andrea Dorić, direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka, rekla je da u ovom gradu zbog trenutne epidemiološke situacije konkurs za upis djece nije ni sproveden, te da trenutni kapaciteti vrtića, koji su oko 700 mjesta, nisu popunjeni.

“Neke grupe su nam otišle u školu ove godine, a imamo mnogo zahtjeva na čekanju, pa smo nekako presjekli da upisujemo djecu po starosti zahtjeva uz poštovanje svih kriterija koji su propisani zakonom, a to su djeca iz višečlanih porodica i iz drugih prioritetnih kategorija”, rekla je Dorićeva.

Dodala je da su obnovili ugovore sa roditeljima koji su već ugovore potpisali prije nastupanja epidemiološke situacije, to jeste prije 16. marta.

Broj djece koja pohađaju vrtiće je, prema njenim riječima, oko 670, a na čekanju je oko 2.700 djece.

Broj djece koja su na čekanju zvuči veliki, ali potrebno je naglasiti da su tu ubrojani i roditelji koji se nisu odazvali i na nekoliko naših poziva”, rekla je Dorićeva za “Nezavisne novine“.

U Javnoj ustanovi za predškolsko vaspitanje i obrazovanje djece “Naša radost” Trebinje za “Nezavisne” su rekli da je na konkursu sprovedenom od 18. maja do 18. juna u vrtiće u ovom gradu upisano 390 mališana.

“Ove godine je upisan nešto manji broj djece nego inače, upravo zbog epidemiološke situacije, jer grupe moraju biti do 20 djece maksimalno”, rekla je Svjetlana Bokan, logoped u JU za predškolsko vaspitanje i obrazovanje djece “Naša radost”.

Dodala je da na svoje mjesto u obdaništu u Trebinju čeka oko 60 djece.

“Čekamo da s poboljšanjem epidemiološke situacije popuste mjere u vidu maksimalnog broja djece koja mogu biti u grupi da bismo upisali veći broj djece”, kazala je Bokanova.

Slaviša Vujanović, direktor vrtića “Čika Jova Zmaj” u Bijeljini, u razgovoru za “Nezavisne” je rekao da su redovan konkurs sproveli u junu, kada su pristigle 92 prijave.

“U vrtić je primljeno 42 djece, nakon toga su formirane grupe i liste za čekanje. Trenutno na listi za čekanje se nalazi 52 djece”, kazao je Vujanović.

Istakao je da je zainteresovanost za boravak u ovom vrtiću velika, zbog čega je u dogovoru s Gradskom upravom grada Bijeljina u fazi izrade još jedan objekat.

“Planirana je izgradnja objekta u mjesnoj zajednici Ledinci, mi se nadamo da će do kraja godine vrtić početi s radom”, rekao je Vujanović.

Dodao je da je vrtić “Čika Jova Zmaj” zasad jedina državna predškolska ustanova u Bijeljini, podijeljena u pet objekata, tri na području grada i dva objekta u seoskim područjima.

“Novi vrtić koji bi trebalo da budu izgrađen proširiće kapacitet obdaništa za 50 mjesta”, kazao je Vujanović.

Kristina Perać, vlasnica predškolske ustanove “Mašta” Banjaluka, rekla je da prateći epidemiološke mjere u ovom vrtiću su kapaciteti u starosnoj grupi od tri godine popunjeni, ali da još imaju mjesta u jasličkoj grupi.

“Privatni vrtići ne funkcionišu po principu državnih, mi nemamo organizovane konkurse za upis djece, već primamo djecu dok imamo slobodnih mjesta”, rekla je Peraćeva.

Dodala je da su privatni vrtići na prostoru Banjaluke odlučili da sarađuju, te ako znaju da u nekom vrtiću ima mjesta u starijoj grupi, roditeljima preporuče taj vrtić.

“Na primjer, u ‘Mašti’ trenutno imamo slobodna dva mjesta u jasličkog grupi, gdje zakonski smije biti samo 12 djece. Dok u većoj grupi slijedeći epidemiološke mjere imamo 20 djece”, rekla je Peraćeva.

Tagovi: