Vađenje šljunka na međuentitetskoj liniji bez adekvatne kontrole

Kako bi izbjegli kontrolne organe, šljunkarima iz oba entiteta je omiljeno mjesto za vađenje šljunka iz korita rijeke Bosne međuentitetsko područje i potpuno nedefinisana granica između RS i Federacije BiH.

To se već pokazalo na ranijim primjerima kod Doboja, nedavno kod Vukosavlja, a pred ovaj vikend su aktivisti Neformalna grupa građana „Za legalnu eksploataciju minerala iz korita rijeke Bosne“ snimili upravo takvu aktivnost firme iz Šamca u blizini tog grada na sjeveru RS. Preciznije, u Zasavici, koja je samo par kilometara od grada i na dijelu koji pripada Posavskom kantonu, odnosno FBiH.

Grupa je sumnje da se radi o nelegalnoj eksploataciji danas prijavila Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavskog kantona, te Agenciji za vodno područje rijeke Save u Sarajevu. Dostavljeni su i snimci rada mašina i kamiona u koje je tovaren šljunak direktno iz riječnog korita. Tražena je provjera navoda i preduzimanje mjera iz ove dvije ustanove FBiH. Prijava je krajem prošle nedjelje  upućena i MUP RS, Policijskoj upravi Bijeljina, čija je nadležnost  područje Šamca, kao i Vodnoj inspekciji, Inspektorata RS.

Eksploatacvija se vrši u samoj blizini Zasavice, u kojoj su mahom hrvatski povratnici starije dobi i nisu u mogućnosti da traži preispitivanje sumnji eksploatacije. Kako se dijelom radi i o području Federacije BiH, odnosno iskop se vrši na međuentiteskom području, Grupa je preuzela obavezu da se ozbiljnije pozabavi ovim problemom. Posebno što su od inspektora i nadležne Javne ustanove za upravljanje vodotokovima u RS obaviješteni da su protiv te firme iz Šamca ranije podnošene prijave za nelegalnu eksploataciju. I njihove sumnje su da ne radi o produbljivanju korita rijeke Bosne vađenjem šljunka, već da se obavlja čista privredna aktivnost i širenje riječnog korita.

Podsjećamo, upravo je Šamac, uz Doboj i Maglaj, poplavama u maju 2014. godine najviše pogođeni grad u BiH. Prostor za reagovanje nadležnih biće ukoliko se utvrdi da ta firma, pored toga što je utvrđeno da nema dozvolu iz RS za eksploataciju na tom području, nema ni iz kantona, odnosno FBiH. Ukoliko i ima iz ovog entiteta, morala bi reagovati Tržna inspekcija Šamca, odakle je to preduzeće, kako bi se utvrdilo da li je prijavilo prihod od iskopa šljunka i platilo određenu naknadu, pojasnili su nam inspektori i iz JU RS. U svakom slučaju, Grupa je iznijela sumnje da se radi i o korupciji.

NOVI SLUČAJ

Danas su zbog sličnog problema reagovali i mještani dobojskog naselja Rječica, koji su prijavili da u blizini njihovog naselja firma iz Maglaja (FBiH) iskopava pijesak u blizini korita rijeke Bosne. Brine ih da to može ponovo ugroziti njihova imanja i kuće, što je u nekoliko navrata već bio slučaj kada su bile veće padavine i povećanje nivoa rijeke Bosne i bujičnih potoka.

 

Šamac

Posted by Moja Republika on Monday, September 21, 2020

Lj. Đ.

Tagovi: