Tajni kupci preuzimaju akcije „Banje Vrućice“

Akcije Zdravstveno – turističkog centra (ZTC) „Banja Vrućica“ u Tesliću prošle sedmice kupili su za 3,7 miliona maraka tajni kupci koji su akcije platili po cijeni skoro 20 odsto višoj od prosječne tržišne cijene.

Kroz deset transakcija kupljeno je 2,8 miliona akcija „Banje Vrućice“, za koje je plaćeno 3,7 miliona maraka. Cijena plaćena po akciji bila je 1,30 KM što je rast od 19,27 odsto u odnosu na cijenu akcije prilikom ranijeg trgovanja, piše portal CAPITAL.ba.

Ažuriranjem podataka u Centralnom registru hartija od vrijednosti RS vidljivo je da među deset najvećih akcionara nema više Zatvorenog investicionog fonda Naprijed Sarajevo.

Oni koji su kupili najveći dio akcija i popeli se na poziciju drugog najvećeg akcionara su Raiffeisen bank Sarajevo – Kastodi, odnosno tajni kupci.

Naime, Kastodi banka je banka koja trguje hartijama od vrijednosti u svoje ime za račun klijenta. Na taj način se banka pojavljuje na Berzi dok ime pravog vlasnika akcije ostaje skriveno.

Broj akcija, ali neznatno, povećao je i najveći pojedinačni akcionar, firma „Sloboprom“ koja sada ima 15,09 odsto akcija „Banje Vrućice“.

„Sloboprom“ je postao najveći pojedinačni akcionar banje još prije oko godinu dana, o čemu je CAPITAL pisao kada je ta kompanija iz Lončara kupila za 1,8 miliona KM akcije „Banje Vrućica“.

„Banja Vrućica“ ostvarila je u 2018. godini dobit od 2,8 miliona KM, što je za oko 200.000 KM više u odnosu na godinu ranije.

Neto dobit „Banje Vrućice“ na kraju septembra prošle godine bila je 2,4 miliona KM.

U toj banji Republika Srpska posredstvom Akcijskog fonda, Fonda za restituciju i Penzijskog rezervnog fonda RS ima udio viši od 18 odsto.

„Banja Vrućica“ obuhvata kompleks od četiri hotela – „Kardial“, „Posavina“, „Srbija“ i „Hercegovina“, sa oko 1.000 ležajeva, a tokom 2018. godine ZTC je kupio i „Etno selo Usora”.

CAPITAL.ba