Sudija kćerki omogućio da kupi stan za tri puta nižu cijenu

Dragan Borovčanin, sudija Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu, optužen je da je omogućio kćerki da kupi jednosoban stan u Istočnom Sarajevu za tri puta nižu cijenu.

Protiv njega je sudija za prethodno saslušanje Okružnog suda u Banjaluci potvrdio optužnicu koju je podiglo Republičko javno tužilaštvo, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.

Sudiju Borovčanina optužnica tereti za krivično djelo povreda zakona od strane sudije ili javnog tužioca.

Borovčanina terete da je 7. avgusta prošle godine u Istočnom Sarajevu, postupajući kao sudija Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu u izvršnom postupku pred tim sudom, u namjeri da svojoj kćerki pribavi korist, njoj omogućio kupovinu nepokretnosti.

Kako se navodi u saopštenju Republičkog javnog tužilaštva, u pitanju je jednosoban stan, koji je kupila za jednu trećinu tržišne vrijednosti, zaključkom od pomenutog datuma na drugom ročištu za prodaju.

"Time je direktno prekršio odredbu člana 88. Zakona o izvršnom postupku. To propisuje da kupac nepokretnosti koja je predmet izvršenja ne može biti sudija ili drugo lice koje službeno učestvuje u postupku prodaje, njihov supružnik, ako nije suvlasnik i s njima povezana lica (preci, potomci, braća i sestre i njihovi supružnici) izvršenik i njegov supružnik niti lice koje po zakonu ne može steći nepokretnost koja je predmet izvršenja", navodi se u saopštenju Republičkog javnog tužilaštva.

U optužnici se navodi da donošenjem nezakonite odluke o prodaji i dosudi predmetne nepokretnosti na drugom ročištu za javno nadmetanje, kada se nepokretnost može prodati do jedne trećine vrijednosti utvrđene zaključkom o prodaji, proizlazi jasna namjera sudije da svojoj kćerki pribavi korist na način da joj omogući da stan koji je procijenjen na iznos od 55.145 KM kupi za cijenu od 18.381,66 KM.