Šta udišemo u Banjaluci?

Rezultati mjerenja kvaliteta vazduha u Banjaluci su katastrofalni ako je vjerovati pokazateljima senzora za mjerenje pokazatelja kvaliteta vazduha u gradu.

Ti senzori, kojih je nekoliko u gradu pokazuju vrlo visoke vrijednosti zagađenosti vazduha. Uređaj prreporučuju različiti domaći i strani stručnjaci ali Grad Banjaluka te rezultate ne smatra zvaničnim. Rezultati mjerenja koje svakodnevno objavljuju gradska uprava i Republički hidrometeorološki zavod nisu alarmantni.

Kako god, mjerenja se na ovim uređajima vrrše u skladu sa Air Qualiti indeksom koji pratti koncentraciju zagađivača PM2.5 i PM10. Taj indeks mjeri vrijednosti od 0 do 500.

U 12 i 20 danas ti rezultati su na četiri lokacije u Banjaluci pokazivali 169, 238, 262 i 337 što su pokazatelji lošeg kvaliteta vazduha.

“U Banjaluci ono što imamo trrenutno jeste da je grad postavio na svoj sajt kao podatke u realnom vremenu koji se objavljuju na dnevnoj bazi. Međutim u tim podacima nedostaju čvrste čestice i fina prašina. To su PM 10 i PM 2,5 koje su u ogromnim količinama naročito u ovo doba godine. To je jako bitan parametar za koji mi nemamo konkretne parametre i rezultate.”– kaže Majda Ibraković iz banjalučkog Centra za životnu sredinu.

U Gradu Banjaluka kažu da nezvanična mjerenja jesu upravo nezvanična i da kao takva ne mogu biti validna.

“S obzirom na to da je u toku sezona grijanja rezultati logično varijaju od dana do dana ali generalno govoreći i poredeći sa drugim gradovima slične veličine u BiH i regionu lako se može uvjeriti da su apsolutno neutemeljene, paušalne i tendeciozne tvrdnje o Banjaluci kao gradu sa zagađenim vazduhom. Ne postoje nikakvi dodatni podaci koji bi trebalo da se objavljuju a koje grad ne objavljuje. Grad Banjaluka koristi podatke o mjerenju kvaliteta vazduha sa jedine akreditovane stanice za te poslove u cijeloj BiH.”– odgovorili su krajem novembra iz banjalučke gradske uprave.

GERILA