Srpska uvodi porez na štednju i dividendu

Vlada Republike Srpske planira oporezovati dividende i prihode od udjela u dobiti preduzeća, zatim prihode po osnovu kamate na štednju građana, te oporezivanje ukupne (bruto) plate.

Iz Strategije upravljanja javnim finansijama Republike Srpske za period 2021-2025. godina, koja je u posjedu portala CAPITAL, kao jedna od mjera definisano je i restrukturisanje poreskog i neporeskog opterećenja.

U Vladi su naveli da je cilj mjere rasterećenje privrede i stvaranje povoljnijih uslova za poslovanje privrednih subjekata Republike Srpske, kroz smanjenje poreskog opterećenja rada i suzbijanja neformalne ekonomije.

„To će dovesti do povećanja konkurentnosti privrede, većeg zapošljavanja stanovnika, povećanja plata zaposlenih radnika u Republici Srpskoj i bolje naplativosti javnih prihoda“, definisali su u Vladi.

Da bi to postigli u Vladi planiraju sprovesti nekoliko aktivnosti među kojima je smanjenje zbirne stope doprinosa, proširenje poreske baze i osnovice poreza na dohodak i poreza na dobit i unapređenje politika indirektnog oporezivanja.

Smanjenje zbirne stope doprinosa

Pod ovom aktivnošću u Vladi navode da je trenutno zbirna stopa doprinosa 32,8 odsto bruto plate, te da prema Programu ekonomskih reformi imaju obaveza daljeg smanjenja te stope i svođenje ukupnog opterećenja rada na nivo iz 2008. godine, odnosno na 30,6 odsto.

Da bi se to postiglo mora se izmjeniti Zakon o doprinosima, a u Vladi su naveli da će se to završiti do 2025. godine, ali su se i ogradili navodeći kao rizike „neblagovremeno usvajanje zakona“ i „negativan uticaj na budžet“.

Proširenje poreske baze i osnovice poreza na dohodak i poreza na dobit

Pravni okvir za oporezivanje dohotka i dobiti u Republici Srpskoj je Zakon o porezu na dohodak i Zakon o porezu na dobit.

„U zavisnosti od sličnih rješenja usvojenih u FBiH, u Republici Srpskoj će se uvesti porez na dohodak i porez na dobit na sve dividende i prihode od udjela u dobiti pravnih lica, zatim oporezivanje prihoda po osnovu kamate na štednju građana, te oporezivanje ukupne (bruto) plate“, cilj je Vlade RS.

Dodaju da neohodnost ponovnog uvođenja oporezivanja dividende proizilazi iz potrebe suzbijanja sive ekonomije u oblasti rada koja se u praksi manifestuje kroz neprijavljivanje zaposlenih ili isplaćivanje jednog dijela plate u koverti, a što predstavlja izvlačenje dobiti iz preduzeća koja je oporezovana stopom od 10 odsto.

Cilj je da i ova aktivnost bude završena do 2025. godine, a da bi se to postiglo moraju biti promijenjeni Zakon o porezu na dohodak, Zakon o porezu na dobit, kao i podzakonski akti za njihovo provođenje.

Unapređenje politika indirektnog oporezivanja

Vladi su u Strategiju uvrstili i indirektno oporezivanje istakavši da je Nacrt zakona o PDV-u predložen od strane UIO, te da je njime povećan prag za registraciju obveznika sa dosadašnjih 50.000 KM na 75.000 KM ostvarenog prometa ili prihoda.

Imajući u vidu započete aktivnosti u cilju restrukturiranja poreskog opterećenja na rad kroz vraćanje zbirne stope doprinosa na nivo iz 2008. godine, neophodno je analizirati efekte potencijalnog povećanja stope PDV-a, kako bi se kompenzovalo smanjenje prihoda po osnovu doprinosa“, naveli su u Vladi.

Dodali su da bi se uvođenjem diferencirane stope na osnovne životne namirnice negativan efekat na najugroženije kategorije stanovništva nastojao neutralisati.

U BiH je stopa PDV-a ista od 2006. godine i iznosi 17 odsto.

„Iako još uvijek nema konačne odluke nadležnih o tome da li će doći do povećanja stope PDV-a, potrebno je izvršiti neophodne analize u cilju procjene efekata potencijalnog povećanja i uvođenja diferencirane stope na osnovne životne namirnice“, istaknuto je.

Trivić: Oporezivanje dividende očekivano

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić rekao je da je oporezivanje dividende očekivano jer nema zemlje koja to nema.

„Ono o čemu smo mi razgovarali sa Vladom je da ta prikupljena sredstva idu za rasterećenje privrede, tako da će na taj način biti oporezovani oni koji nemaju radnike, a smanjiće se opterećenje rada i mi smo uvijek govorili da taj iznos treba da ode u povećanje plata radnicima“, istakao je Trivić.

Dodao je da se poslodavci zalažu i za promjenu načina obračuna plate, da se pređe na bruto platu.

„Dobro je da radnik shvati da je njegova bruto plata, a ne neto, sada je nezainteresovan za bruto i zajedno sa poslodavcima učestvuje u krađi poreza i doprinosa“, istakao je Trivić.

S obzirom da je Vlada kao rok za definisanje pomenutih pitanja stavila 2025. godinu, Trivić je dodao da se na pitanjima smanjenja sive ekonomije mora raditi brže.

CAPITAL

Tagovi: