Srpska će uskoro dobiti filmski centar

Dugo smo čekali na instituciju kao što je Centar za razvoj i unapređivanje kinematografije Republike Srpske, a sada težimo da taj centar nosi naziv filmski centar, kaže glumica Anja Ilić, gostujući u Јutarnjem programu RTRS-a.

Ilićeva je pojasnila da se ova institucija zasad zove Centar za razvoj i unapređivanje kinematografije Republike Srpske, ali da se nada da će se novim zakonom ovaj naziv promijeniti u filmski centar Srpske.

– Ovo je nešto što cijeli filmski svijet u Srpskoj i struka čeka. Nije lako osnovati jednu instituciju i dići je na zdrave i čvrste noge – rekla je Ilićeva.

Ilićeva je naglasila da je film u sinergiji sa televizijom najdalekosežniji medij što je pokazala i “Dara iz Јasenovca” koju je 20. februara 2021. godine premijerno pogledalo više od tri miliona gledalaca.

– Nakon “Dare iz Јasenovca” srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je ugostio sve nas koji smo učestvovali u filmu. Mi smo nekako tim filmom konačno prepoznati kao dobri, kvalitetni i vrijedni. Dodik nam je pružio ruku za saradnju, rekao je da je oduševljen potencijalom koji imamo i pozvao nas da zajedno djelujemo i da stvaramo takve filmove. Mi smo to objeručke prihvatili – rekla je Ilićeva.

(Banjaluka net)

Tagovi: