Sportsko penjanje u Banjoj Luci: Deset nepisanih pravila i - penji (FOTO)

Damir Misija (42) jedini je instruktor sportskog penjanja u Republici Srpskoj. Sportskim penjanjem se bavi od 2001. godine, a za MojaBanjaluka.info kaže da je to sport koji razvija cijelo tijelo.

- Pored napora, penjanje traži i mnogo razmišljanja. Penjač mora da shvati na vrijeme kojom će stazom da se penje i koje će pokrete da koristi. Snaga jeste bitna u penjenju, ali to nije jedini napor kojem je penjač izložen - kazao je Misija.

Grupa entuzijasta formirala je 2007. godine prvi sportsko-penjački klub u BiH koji i danas radi. Treninzi se održavaju u Sokolskom domu u Banjoj Luci. Na dvije vještačke stijene mališani savladavaju prve korake u penjanju niz strme litice kojima će se kasnije uputiti.

- Bio sam na mnogo vještačkih stijena u Srbiji, Austriji, Hrvatskoj, Sloveniji. Penjao sam se na prirodne stijene u BiH, Hrvatskoj i Srbiji. Kod nas su najbolje stijenje za penjanje u Peckoj, na Kozari i Krupi na Vrbasu – rekao je Misija.

Damir Misija, jedini je instruktor sportskog penjanja u Republici Srpskoj

Sportsko penjanje je, dodaje on, veoma jednostavno i bezbjedno iako ne djeluje tako. Neophodno je, kaže Misija, poštovati desetak nepisanih pravila i onda je bezbjednost zagarantovana.

- Mnogo se vodi računa o bezbjednosti i zato nema povreda. U našem klubu ima dosta mladih i njih učimo da poštuju ta pravila koja moraju da im prerastu u naviku. Tada je bezbjednost gotovo apsolutna – kaže Misija.

Nijedan trening sportskog penjanja nije isti. Kada jedan penjač penje jedan isti smjer više puta nikada ga neće ispenjati na isti način.

- Svi su mišići zastupljeni prilikom penjanja. Nekada i lakši smjerovi znaju da naprave probleme, jer pojedina grupa mišića je zamorena ili nije aktivirana. Postoji gradacija težine smjerova i to je sva ljepota penjanja – istakao je Misija.

Koliko penjača, dodaje on, toliko i poteškoća. Nekim penjačima problem pravi prevjes, nekome je težak nagib, neko se muči sa sitnim hvatovima, a neko sa trenjem.

- Ne mora nužno da znači da je plafon najteži. Tako izgleda sa zamlje, ali na stijeni je sve drugačije. Meni su najteži hvatovi na trenje, ali to je zato što sam to najmanje trenirao  - dodaje Misija.

Vještačke stijene za penjanje u regionu dugačke su i do 12 metara. Najpoznatije stijene za penjanje u svijetu dugačke su i po nekoliko desetina metara.

Penjanje korisno kao i plivanje

- U zadnjih desetak godina penjenje je popularno u svijetu. Penjanje je sport sa najvećim porastom zainteresovanih. Kod nas je to i dalje u sklopu prikaznih aktivnosti. Pored plivanja, penjenje doprinosi korekcijama mnogih deformiteta na tijelu. Slovenija je penjanje uvela u osnovne i srednje škole – kazao je Damir Misija.

Goran Dakić