Socijalni radnici biće raspoređeni po svim naseljima

Grad Banja Luka pokrenuo je novi program za pomoć socijalno ugroženim stanovnicima na području grada pod nazivom „Tvoj socijalni radnik“, koji će biti realizovan putem Centra za socijalni rad.

Predstavljajući ovaj program, gradonačelnik Igor Radojičić istakao je da će biti obezbjeđeno prisustvo socijalnih radnika u svim mjesnim zajednicama.

- Socijalni radnici će pomagati svima koji su u stanju socijalne potrebe i identifikovati nove socijalne korisnike – kazao je Radojičić.

Govoreći o novom programu, direktorica Centra za socijalni rad Irena Joldžić, precizirala je da će osam socijalnih radnika biti raspoređivano u sve mjesne zajednice, kako bi bili pri ruci svim građanima koji su u stanju socijalne potrebe.

 - Suočeni smo sa situacijom da na terenu, posebno u nekim seoskim zajednicama, pojedini problemi ostaju „skriveni“. Kroz saradnju sa savjetima mjesnih zajednica i mještanima moći će se doći do informacija i za takve slučajeve – kazala je ona.

Povodom novih programa podrške najugroženijim, Radojičić je ukazao da još od marta traje proširena podjela paketa pomoći za najugroženije, a jedna od novih mjera je i subvencija za vodosnabdijevanje socijalnih kategorija. On je podsjetio da će Grad subvencionisati korisnike Centra za socijalni rad sa tri kubika vode mjesečno, a uvedena je i gradska subvencija za priključke na vodovodnu mrežu.

Prema njegovim riječima, u razmatranju je i subvencija za legalizaciju objekata, pošto, po novim zakonskim rješenjima, više nema olakšica.

 - Na narednoj sjednici Skupštine grada biće predložena odluka o subvencijama za pojedine kategorije, uključujući lica u stanju socijalne potrebe, porodice poginulih, ratnih vojnih invalida i drugih- kazao je Radojičić.