Savjet ministara BiH uvjerava: CIK će dobiti novac, ali ne u zakonskom roku

Kao što se i očekivalo, HDZ je podržao Vjekoslava Bevandu, ministra finansija i trezora BiH, koji se usprotivio tome da Savjet ministara BiH na telefonskoj sjednici obezbijedi novac za održavanje izbora, ali na kraju će, kad bude neophodno, novac ipak biti obezbijeđen.

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, pozvao je da se nastavi sa pripremama za sprovođenje izbora u oktobru te trkao da će CIK imati novac na raspolaganju.

 

- Žao mi je što smo došli u ovu situaciju u vezi sa finansiranjem izbora. Nepotrebno insistiranje da se obezbijedi novac do tačno određenog datuma dovodi nas u ovu situaciju u kojoj se danas nalazimo - rekao je Tegeltija istovremeno naglašavajući da je bilo očekivano da se ne obezbijedi podrška za sjednicu Savjeta ministara BiH.

I Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, izašao je sa idejom da Republika Srpska obezbijedi svoj dio sredstava za opšte izbore i doznači ih Centralnoj izbornoj komisiji.

- Podržavam održavanje svake sjednice Narodne skupštine na kojoj treba da se pokaže srpsko jedinstvo. Predlažem da Republika Srpska obezbijedi svoj dio sredstava za izbore i doznači ih CIK-u - napisao je Dodik na Twitteru navodeći da, ako je to intencija predlagača, da onda podržava inicijativu.

Inače, Igor Crnadak iz PDP-a i Miladin Stanić iz SDS-a pozvali su vladajuću većinu u Republici Srpskoj da hitno sazove posebnu sjednicu NS RS u vezi sa održavanjem izbora i činjenicom da, uprkos glasovima predstavnika Srpske, još nisu obezbijeđena sredstva za održavanje izbora.

U Centralnoj izbornoj komisiji BiH juče su rekli da je neosiguravanje sredstava u zakonom propisanom roku već proizvelo probleme koji mogu ugroziti izborni proces te da će već danas CIK donijeti odluke o poništenju već sprovedenih postupaka javnih nabavki.

Podsjećanja radi, na telefonskoj sjednici Savjeta ministara BiH, koja je održana u utorak, ministri iz reda HDZ-a glasali su protiv toga da se CIK-u obezbijedi 12,5 miliona KM iz viška akumuliranih prihoda, jer su smatrali da je takva odluka protivzakonita. Inače, rok do kada treba obezbijediti novac ističe danas, jer je CIK izbore raspisao 4. maja, a institucije BiH, prema Izbornom zakonu BiH, imaju rok od 15 dana da obezbijede taj novac.

Nakon što odluka nije donesena, reagovali su i u HDZ-u, gdje su rekli da su neviđeni javni i medijski pritisci na Bevandu sa neskrivenim pozivom na kršenje zakona. U ovoj stranci navode da su višemjesečni spinovi prema javnosti došli do vrhunca nakon odbijanja hrvatskih ministara da učestvuju u takvim radnjima koje dodatno urušavaju politički sistem.

- Pitamo se gdje su predstavnici tih politika koji posljednjih 17 mjeseci boliraju regularne procedure usvajanja budžeta. Gdje su tada bili, zašto su šutali i zašto su vršili takve opstrukcije. Ili je pak bilo važnije zbog blokade dogovora oko Izbornog zakona zablokirati apsolutno sve, pa naknadno izigravati političku nevinost - navodi se u reakciji HDZ-a.

Iz HDZ-a saopštenjem su naglasili i napomenuli bošnjačke i srpske političke predstavnike kako odluka o izdvajanju sredstava za održavanje opštih izbora nije u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija BiH.

Nakon fijaska na sjednici Savjeta ministara BiH reagovala je Ambasada SAD, iz koje su poručili da je "odluka HDZ-a da blokira finansiranje izbora neodgovorna i neopravdana" te da ponašanje HDZ-a nije u skladu sa iskazanom opredijeljenošću stranke za evroatlantske integracije.

Nebojša Radmanović, predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH, rekao je da nije sazvao hitnu sjednicu Doma koju je tražio Klub SDA zato što smatra da na taj način ne može biti riješeno pitanje obezbjeđivanje sredstava za održavanje izbora s obzirom na to da budžet za ovu godinu nije usvojen.

On je rekao da je Bevanda na jedan od zahtjeva CIK-a i ranije rekao da bi obezbjeđenje sredstava bez budžeta, kako je to tražio CIK, bilo protivzakonito.

To što Savjet ministara BiH na telefonskoj sjednici nije obezbijedio novac osudili su u gotovo u svim opozicionim partijama, gdje su uglavnom istakli da se vjerovatno vlast plaši izbora, ali da niko nema pravo da građanima uskraćuje pravo glasa i izbora.

Nenad Nešić, lider DNS-a, rekao je da je BiH nenormalna država i da očekuje da reaguje CIK i predsjedavajući Savjeta ministara, kao i odgovore da li postoje uslovi da izbori budu održani kako je predviđeno zakonom. On je rekao da ne smatra da se radi o opstrukciji HDZ-a, već da je riječ o problemima u funkcionisanju FBiH.

I u PDP-u su istakli da izbori moraju biti održani u zakonskom roku 2. oktobra te da je "igrarija oko odobravanja sredstava za održavanje izbora koncept vladajuće trojke SNSD, SDA i HDZ da napravi nered u ovoj zemlji".

I lideri bošnjačkih političkih partija kritikovali su HDZ, pa je tako Nermin Nikšić, lider SDP-a, rekao da je HDZ direktno odgovoran za kršenje zakona i da se "ponaša poput djeteta koje ne zna igrati lopte, ali jedino ima loptu i onda maltretira i ucjenjuje sve druge".

Počele predaje prijava za izbore

Iako još nije obezbijeđen novac za finansiranje izbora, pojedine političke partije CIK-u su počele sa predajom prijava za učešće na izborima.

Nenad Nešić, predsjednik DNS-a, nakon predaje prijave rekao je da će ova stranka samostalno učestvovati na izborima za Narodnu skupštinu RS, Parlamentarnu skupštinu BiH, predsjednika RS i srpskog člana Predsjedništva BiH.

Nakon što su predali prijave, u PDP-u su rekli da su među prvima to uradili, te da će ovi izbori, kako su istakli, umnogome odlučiti sudbinu ove zemlje i našeg naroda za naredni period.

- Kao što smo prvi i najavili, imaćemo kandidata za predsjednika RS Jelenu Trivić, kandidate za Narodnu skupštinu RS i Predstavnički dom BiH - rekao je Branislav Borenović, lider PDP-a, dodajući da će podržati kandidata za člana Predsjedništva BiH kojeg će kandidovati SDS.

 

nezavisne.com

Tagovi: