Zabrana kretanja, zatvaranje izletišta: Radojičić najavio nove restriktivne mjere u Banjaluci

Juče je bio najteži dan u Banjaluci. Imamo dvije preminule osobe od ukupno četiri u RS rekao je gradonačelnik Igor Radojičić nakon sjednice Štaba za vanredne situacije.

– Trenutno stanje na terenu pokazuje da ne trabamo liberovalizovati mjere koje su na snazi u gradu – rekao je Radojičić .

On je dodao da se u karantinu na Rakovačkim barama nalaze četiri osobe, koje su prekršile izolaciju.

Gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da s obzirom na preminule i ljude u izolaciji sve restriktivne mjere ostaju na snazi do 5. aprila.

– To znači da neće biti dozvoljen rad onim kojima je odlukom Republičkog staba dozvoljeno, a među kojima su pordavnice sa bijelom tehnikom – rekao je on.

Rekao je da je republičkom naredbom dozvoljeno kretanje licima starijim od 65 godina u određenim intervalima.

– Zbog toga u petak od 07.00 do 11.00 vrijedi opšta zabrana kretanja za sve one koji ne moraju ići na posao ili iz zdravstvenim razlozima kako bi stariji sugrađani mogli da obave svoje obaveze – naevo je on.

Naglasio je da se od petaka zatvaraju park Mladen Stojanović, Banj brdo i javne teretane.

– Za vikend se očekuje lijepo vrijeme i želim spriječiti okupljanja većeg broja ljudi jer dosadašnji apeli nisu uspjeli – objasnio je on.

Istakao je da je naređeno da se danas izvrši dezinfekcija prostora gdje radi dosta lica među kojima su pošte, tvornica obiuće Bema te druge ustanove.

– Na tim mjestima su utvrđena pozitivna lica i naloženo je higijensko epidemiološkoj službi da utvrdi da li postoje uslovi da ti subjekti nastave za rad – rekao je on.

Radojičić je od republičkog štaba zatražio da ispave nelogičnosti na pojedinim linijama javnog gradskog prevoza koje se preklapaju sa drugim opštinama.

– Mi smo ukinuli naš gradski prevoz kako bi onemogućili širnje zaraze pa bi tako trebale postupati i druge opštine čiji autobusi saobraćaju kroz Banjaluku – naveo je on.

Direkotr Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović je istakla da je značajno što je počela dostava ljijekova za starije osobe, te da će oni u kontaktu sa svojim porodičnim doktorima dobijati svoje ljekove na vrijeme.

 

Pres konferencija Štaba za vanredne situacije

Posted by Grad Banja Luka on Wednesday, April 1, 2020

 

Tagovi: