Promocija romana "Ostaci sveta" Igora Marojevića 9. decembra

Promocija novog romana poznatog srpskog pisca Igora Marojevića "Ostaci sveta" biće održana 9. decembra sa početkom u 20 časova u Domu omladine Banjaluka uz prisustvo autora.

"Ostaci sveta" su prvi roman kojem je Jasenovac i stradanje Srba dominantna tema, a osim Jasenovca autor dokumentaristički obrađuje i ostale teme koje govore o 20. vijeku kao vijeku logora i stradanja - Španski građanski rat, NATO bombardovanje Srbije, Kravicu, Srebrenicu....

Govoreći o svome pristupu Igor Marojević je naveo "da uvijek ide na neke manje poznate strane".

"Dok sam izučavao Jasenovac, naišao sam na ženski logor koji je bio mjesto gdje su se ustaše zabavljale tako što su silovali žene i poslije ih ubijali. Kada sam to čitao, mogao sam da shvatim zašto je banjalučki pisac Goran Čučković 1984. godine napisao samo novelu “Jedenje bogova” a ne roman. To je jako mučna tema", rekao je Marojević i dodao da je u romanu opisan i proboj logora Jasenovac.

Zajednička ocjena publike i kritike je da su "Ostaci sveta" najbolji roman Igora Marojevića i jedan od najboljih srpskih romana 21. vijeka.

Igor Marojević je najmlađi prozni autor predstavljen u posljednjem izdanju “Kratke istorije srpske književnosti” Jovana Deretića. Jedan je od osnivača Srpskog književnog društva i stalni član srpskog i španskog PEN centra.

Djela Igora Marojevića su objavljena u Srbiji, Makedoniji ( "Tragači", "Beograđanke", “Majčina ruka” ), Hrvatskoj ( "Schnitt" ), Sloveniji ( "Mediterani", “Majčina ruka” ) , Mađarskoj ( “Beograđanke” ) i Španiji ( "Beograđanke", “Šnit”, “Obmana Boga”, “Parter” ).

Osim autora o knjizi će govoriti moderator promocije Ernest Bučinski, publicista i novinar iz Banjaluke.

Zbog trenutne epidemiološke situacije broj mjesta u publici je ograničen uz obavezno nošenje zaštitinih maski i dezinfekciju ruku na ulazu u salu.

Organizator promocije je agencija Venturo Banjaluka.

Tagovi: