Problem energije kroz ekonomiju i geopolitiku u knjizi Milovana Bajića

Analiza položaja Republike Srpske, kao i zemalja bivše Jugoslavije u energetskim tokovima je ono čime se bavi knjiga "Geoekonomska politika energije Republike Srpske" autora Milovana Bajića, a koja je predstavljena u srijedu naveče u Kulturnom centru Banski dvor.

U ovoj knjizi, koja je objavljena u izdanju Nezavisnog univerziteta Banjaluka (NUBL), autor je kroz sedam poglavlja napravio zanimljiv osvrt na početne izvore energije do afirmacije modernih.

Bajić je istakao da je jedan od ciljeva da se mlađe generacije podstaknu da problem energije i energetike izučavaju na način koji uključuje ekonomiju i geopolitiku.

"To je neophodno s obzirom na naš položaj između Istoka i Zapada, između velikih proizvođača gasa i nafte, kao što su Rusija i bliskoistočne zemlje, i velikih potrošača kao što je to područje zapadne Evrope", naveo je Bajić, prenose Nezavisne.

Pojasnio je da se u knjizi identifikuju domaći energetski potencijali, da se vidi šta to Republika Srpska može koristiti imajući u vidu šta smije da koristi jer pristupanjem Energetskoj zajednici jugoistočne Evrope, prihvatanjem Evropske energetske povelje, Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama preuzete su i mnoge obaveze koje treba da budu ispunjene.

"Iz tih preuzetih obaveza, između ostalog, proizlazi prelazak na čiste izvore energije, a Srpska nema u tome povoljnu strukturu jer je ugalj dominantan pošto su termoelektrane glavni proizvođači električne energije", istakao je autor.

Napomenuo je da ono što nemamo, osim potencijalnih priča o izvorima, je nafta, energent koji će još dugo biti dominantan.

Vujo Vukmirica, univerzitetski profesor, rekao je da je u centru pažnje nafta za koju se, ne slučajno, kaže i crno zlato.

"To crno zlato mnoge je u crno zavilo, a malobrojnim napunilo džepove. Pogledajte šta se dešava u Libiji, Iraku, te Venecueli, zemlji koja je vrlo bogata naftom, u čijem jednom dijelu zemlje su tolike količine koje mogu podmiriti tridesetogodišnju potrošnju nafte u svijetu", naveo je Vukmirica.

On je naglasio da je knjiga veoma poučna za svakog čitaoca jer je energija prisutna svugdje, a i daje pregled svjetske proizvodnje, potrošnje i borbe za naftu.