Prijedlog rebalansa budžeta Banjaluke 155 miliona KM

Prijedlog rebalansa budžeta grada Banjaluka iznosi 155 miliona KM, a predviđeni pad prihoda za ovu godinu je oko 20 miliona KM.

Rekao je ovo Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, na pauzi današnje sjednice Skupštine grada Banjaluka.

Pred odbornicima se našao dnevni red od 106 tačaka, a najveća rasprava se povela u vezi rebalansa budžeta grada.

Radojičić je naveo da je budžet grada ove godine preživio velike promjene zbog krize izazvane virusom korona.

"S jedne strane smo imali niz ušteda koje smo morali ostvariti a sa druge dva konceptualna stava. Jedan da ne obustavljamo nijednu kapitalnu investiciju, a sa druge da se ne ide na smanjenje prihoda budžetskih korisnika odnosno plata", naveo je Radojičić.

Dodao je da su uspjeli realizovati emisiju obveznica od 12 miliona KM.

Istakao je da do sada pad poreskih i neporeskih prihoda iznosi oko 16 miliona KM.

"Sada smo na nivou od oko  milion do dva miliona pada prihoda mjesečno u odnosu na plan budžeta", rekao je Radojičić.

Naglasio da pad prihoda neće ugroziti izvođenje kapitalnih investicija.

"Pored ovoga na dnevnom redu su se našle i dvije lokacije u poslovnoj zoni 'Jelšingrad', godišnji izvještaji niza preduzeća, važnu izmjenu regulacionog plana koji se odnosi na novi most u Docu koju ako usvojimo danas možemo raspisati tender i u toku ove jeseni krenuti sa gradnjom ovog velikog mosta", kazao je Radojičić.

Istakao je da se među tačkama nalaze i one u vezi sa subvencijama za građane, za koje je iz budžeta grada izdvojeno oko 2 miliona KM, pišu Nezavisne novine.

Komentarišući rad Skupštine grada u ovom sazivu Radojičić je rekao da su do sada  održali 41 sjednicu na kojima je razmatrano više od 3.000 tačaka dnevnog reda.

"Skupština je radila konstruktivno i kvalitetno, imali smo naravno i skupštinsku većinu", zaključio je Radojičić.

Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada, je kazao da je nacrt rebalansa budžeta usvojen u junu, koji je bio restriktivniji kada su u pitanju prihodi.

"Dobra strana je što je sada situacija dosta povoljnija kada su u pitanju prihodi, ali je umanjenje budžeta sigurno oko 20 miliona KM", rekao je Talić.

Dodao je da je grad prošle godine imao domaćinsko poslovanje sa kumulativnim suficitom od 8,6 miliona KM, uz podršku Vlade RS od oko 4 miliona KM.

Na pitanje da li je ovo zadnja sjednica Skupštine grada u ovom sazivu Talić je rekao da to još uvijek ne znaju, jer su ostavili prostora za održavanje još jedne sjednice ukoliko to bude potrebno.

"Vidjećemo da nakon izbora 15. novembra sazovemo još jednu sjednicu Skupštine grada

gdje bi donijeli odluku o privremenom finansiranju grada", kazao je Talić.

Naveo je da će ocjenu rada ovog saziva Skupštine grada najbolje dati građani.

"Skupština je imala dobro dinamiku rada, dosta kvalitetnih projekatan i imali smo dobru saradnju sa Gradskom upravom", zaključio je Talić.

Mirna Savić Banjac, odbornica iz reda građanskog pokreta "Banjaluka zove", rekla je da neće glasati za usvajanje rebalansa budžeta.

"Kapitalne investicije jesu bitne ali moramo da znamo šta su prioriteti, a to su radna mjesta i kreiranje novih radnih mjesta", kazala je Savić Banjčeva.

Dodala je da je njen prijedlog da se sav novac uložiti u subvencionisanje da se zadrže postojeća radna mjesta, a ostatak novca da se uloži u neophodne stvari da se kreiraju nova radna mjesta.

Komentarišući rad pokreta "Banjaluka zove" na predstojećim lokalnim izborima Savić Banjac je rekla da oni nisu politička partija već pokret, te se s toga i neće nadmetati sa drugim partijama.

"Ono sto je jedino ispravno i za šta se borimo je da političke partije prestanu da imaju moć. Mi nismo parija i ne treba jačati partiju, radi se iskuljucivo o ljudima", navela je Savić Banjčeva.

Tagovi: