Premijer zatražio da se provjere 82 diplome u javnoj upravi

Inspektorat RS je do sada zaprimio dva akta kabineta Predsjednika Vlade RS kojima je zatražena provjera ukupno 82 diplome zaposlenih u javnoj upravi.

"Inspektorat RS je krajem prošle godine zaprimio akt kabineta Predsjednika Vlade RS, kojim se traži provjera zakonitosti sticanja 30 diploma službenika koji su zaposleni u organima javne uprave," istakli su u Inspektoratu.

Kako su naveli, na osnovu dostavljenih podataka je zaključeno da je 14 lica visoko obrazovanje završilo u obrazovnim ustanovama van RS, odnosno u FBiH, Srbiji i Distriktu Brčko, te prosvjetna inspekcija Republike Srpske nema mogućnost da izvrši kontrole u tim visokoškolskim ustanovama.

"U ovim slučajevima, zahtjevi za kontrolu se dostavljajuu nadležnim organima FBiH, Distrikta Brčko I Srbije, radi provjere zakonitosti sticanja I izdavanja diplome. Još uvijek nismo dobili povratne informacije od nadležnih organa," pojasnili su u Inspektoratu, te dodali da, kada je riječ o diplomama koje su izdale visokoškolske ustanove u RS, završene su sve kontrole u kojima nisu utvrđene nepravilnosti kod sticanja diploma, prenosi Mondo.

Prema njihovim riječima, naknadno su zaprimili još jedan akt kabineta predsjednika Vlade RS, kojim se traži provjera 52 diplome, od čega je 16 stečeno u obrazovnim ustanovama van RS, te su iste dostavljene nadležnim organima na provjeru.

"U toku je provjera za diplome koje su stečene u visokoškolskim ustanovama u RS, te za sada nije bilo nepravilnosti," navode u Inspektoratu.