Povratak “Banjalučanki” u slavu muzike

 Koncerti na otvorenom polako se vraćaju, na veliku radost, kako izvođača, tako i publike, a brojni muzičari, nakon predugog odsustva, konačno će ponovo svoju muziku i pjesme da dijele s drugima.

Ženski kamerni hor “Banjalučanke”, nakon odsustva sa scene i pauze zbog pogoršane epidemiološke situacije, takođe se vraća svojim redovnim aktivnostima, pripremama za koncerte, ali i dijeljenju svoje muzike sa publikom koja je to željno iščekivala.

U duhu povratka te obilježavanja Svjetskog dana muzike “Banjalučanke” će večeras nastupiti na otvorenom, u prostoru Muzičkog paviljona parka “Petar Kočić”. Njihov polučasovni nastup počeće u 21 čas, a ovim mini koncertom biće najavljena i nova koncertno-takmičarska sezona  najtrofejnijeg ženskog horskog ansambla iz Republike Srpske.

- Repertoarska raznovrsnost i visok nivo izvođenja najrazličitijih muzičkih stilova i žanrova koji se kreću od djela starih majstora renesanse pa sve do zahtjevnih kompozicija savremene vokalne literature, postali su jedna od najznačajnijih odrednica hora “Banjalučanke”. Imajući u vidu da je u pitanju nastup na otvorenom i da zajedno sa drugim ansamblima slavimo Dan muzike, mini koncert će konceptualno obuhvatiti popularniji program i izvođački najatraktivnije kompozicije iz našeg bogatog repertoara. To znači da će svi oni koji to veče budu u prilici da prisustvuju našem nastupu moći uživati u efektnim i za naš hor namjenski aranžiranim melodijama tradicionalne muzike Balkana kao i u horskim obradama numera iz žanra popularne muzike - rekao je kompozitor i dirigent hora Mladen Matović.

Kao specijalni gosti na koncertu će nastupiti članovi “Paladio string kvarteta”, te instrumentalisti Mladen Janković (klavir) i Zoran Vujić (perkusije).

U ovoj sezoni takmičenja i koncerata “Banjalučanke” bi trebalo da organizuju gala koncert na tvrđavi Kastel te da učestvuju u Svjetskoj horskoj olimpijadi u Belgiji, na kojoj brane olimpijsko zlato sa prethodne olimpijade održane u Južnoafričkoj Republici. Ovo takmičenje u Belgiji biće održano od 30. oktobra do 7. novembra i okupiće više od 400 ansambala iz cijelog svijeta. “Banjalučanke” će nastupiti kao jedini predstavnik iz Republike Srpske i BiH (u najvišem rangu The Championship competition), piše Glas Srpske.

“Banjalučanke” su u proteklih deset godina ostvarile neke od najznačajnijih rezultata u svojoj istoriji, osvojivši brojne nagrade na svjetskim takmičenjima i festivalima. Zahvaljujući izuzetnim rezultatima, uvršćene su na zvaničnu listu pedeset najboljih horova svijeta, u Svjetskoj horskoj asocijaciji – INTERKULTUR – Musica Mundi.