Poslodavac mu dužan platiti dio stanarine za rad od kuće

Švicarski poslodavci dužni su svojim zaposlenima za rad od kuće platiti jedan dio stanarine, zaključio je sud u Cirihu, prenosi Swissinfo.ch.

Tužbu protiv svoje firme podnio je jedan zaposleni koji je tražio odštetu za rad od doma. Firma je ukazala na to da ne postoji odgovarajući dogovor o odšteti i da nije bila u obavezi da plati dio stanarine.

Međutim, sudija je donio zaključke koji su drugačiji od argumenata firme, navodeći da to što zaposleni nisu imali doatne troškove, poput iznajmljivanja dodatnih prostorija, nije razlog a im se odbije zahtjev za odštetom.

Prema presudi, poslodavac je dužan platiti odštetu i to retroaktivno 150 franaka mjesečno. Stručnjaci smatraju da bi ova presuda mogla imati dugotrajne posljedice, posebno za rad od kuće u vrijeme pandemije korona virusa.

Oni ističu da zaposleni imaju pravo na odštetu ako su prinuđeni, ne svojom voljom, raditi od kuće, a da onaj ko to čini na osnovu vlastite volje ne bi na to imao pravo.

Uz to, eksperti za radno pravo ukazuju da poslodavac, koji snosi odgovornost i za zdravlja zaposlenih, ima obavezu da ubuduće plati i odgovarajuću stolicu za rad od kuće.